NEnad Bjeković i Dragan Stojković Piksi
foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Pominje se i septembar kao trenutak kada će biti raspisani izbori, pa deluje da ćemo pre dobiti svetskog prvaka nego predsednika FSS-a.

Fudbalska Srbija se još uvek bavi žrebom za Svetsko prvenstvo u Kataru, stadionima i Piksijem javnim nastupima dok u isto vreme bukti borba za titulu Crvene zvezde i Partizana. Nikoga izgleda nije briga što krovna organizacija srpskog fudbala nema predsednika više od godinu dana, a izbor novog nije ni u najavi.

Slaviša Kokeza podneo je ostavku na tu funkciju 22. marta prošle godine, jer je kako je naveo „suočen sa optužbama i brutalnim napadima na svoju ličnost, a zbog odbrane časti i ugleda koji se skrnave“.

To je bio okidač za ludilo koje je usledilo i bespoštednu borbu za mesto prvog čoveka FSS-a.

PROČITAJTE JOŠ

Prvo je Marko Pantelić kao zamenik predsednika FSS smenio Nenada Bjekovića i njegove ljude, članove Izvršnog odbora Branka Stojakovića, Marjana Rnića, Dušana Mrakića i Dragana Ilića.

U pravoj rašomonijadi, smenjeni članovi odbora ipak su održali sednicu koja je ličila na svojevrsan puč i na kojoj su u kontranapadu fudbalski rečeno smenili Marka Pantelića koji je prethodno smenio nih.

Posle filmskog obrta, Bjeković je postao izvršni predsednik FSS-a i u tom procesu je uspeo da očisti organizaciju od svih neistomišljenika.

„Voleo bih da sam u nekim lepšim okolnostima izabran za prvog čoveka srpskog fudbala, ovo što se dešava ne služi nikome na čast“, rekao je tada Bjeković.

Svi su se tada sakrili iza Dragana Stojkovića Piksija i rezultata koje je reprezentacija pravila, a čekao se i famozni statut kao izgovor za odlaganje izbora za prvog čoveka srpskog fudbala.

Za to vreme promenjen je sistem Superlige, smanjen broj klubova prema planu od prethodne godine, pa odmah nakon kukumavčenja „večitog“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića kako to nije pošteno zbog mnogo gradova koji bi tako izgubili, brže bolje vraćen na staro uz sva moguća kršenja statuta koji je bio na snazi. Bio je to samo još jedan u nizu dokaza da je i fudbal u kandžama politike i da iza vrhuške FSS-a stoji i država.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Srbija se u međuvremenu plasirala na Svetsko prvenstvo, Zvezda i Partizan odigrali sjajnu sezonu u Evropi, ali izbori za novog čoveka FSS-a nisu još uvek raspisani.

Iako je statut usvojen krajem prošle godine, jasno je bilo da je to bila samo tehnikalija koja je služila kao izgovor i da su se čekali politički izbori na svim nivoima u Srbiji kako bi se videlo ko će da vlada zemljom, samim tim i domaćim fudbalom. Svojevremeno je i Tomislav Karadžić izbore u savezu sazivao nakon izbora u državi kako bi video sa kojim kartama ulazi u borbu.

Zbog komplikovane procedure, potrebno je 60 dana da se proces završi, a kako nema najave da bi uskoro mogao da počne, a pominje se i septembar kao trenutak kada će biti raspisani izbori, deluje da ćemo pre dobiti svetskog prvaka nego predsednika FSS-a.

Zbog toga sada imamo situaciju da iz Crvene zvezde napadaju Dragana Stojkovića Piksija i žale se na suđenje, neregularne uslove, favorizovanje najvećeg rivala čoveku koji bi po funkciji trebalo da bude samo selektor.

Budimo realni, Piksi deluje kao neko ko se pita za apsolutno sve u srpskom fudbalu, a podrška predsednika Srbije koju evidentno ima samo pojačava taj utisak, a sve dok se ne održe izbori i ne izabere predsednik saveza, imaćemo potpuni teatar apsurda.

BONUS VIDEO Najčudniji fudbalski stadioni na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar