Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport, Nemanja Jovanović

Zvezda u klinču sa selektorom Srbije.

Vrelo fudbalsko proleće je iza nas, a kulminacija u srpskom fudbalu nije ni blizu. Reprezentacija je dobila rivale u Kataru, novog predsednika FSS-a nema ni u najavi, a Partizan i Crvena zvezda vode jednu od najuzbudljivijih borbi za titulu prvaka poslednjih nekoliko godina.

PROČITAJTE JOŠ

Neizvesnost u šampionskoj trci dovela je i do prelivanja sukoba sa terena na vanfudbalske igre. Verbalni okršaji, ratovi saopštenjima, pritisci i borba za uticaj standardni su deo folklora.

Međutim, jedna stvar upada u oči. Iako je takmičenje u domaćem prvenstvu pod ingerencijom FSS-a i ima svoje telo, iako postoji i poseban organ za kontrolu suđenja, veliki udar sa jedne strane Topčiderskog brda se sručio u pravcu selektora Srbije.

Dragan Stojković Piksi postao je redovna meta Crvene zvezde svaki put kada bi u Ljutice Bogdana imali zamerke na suđenje i regularnost.

Iako je po funkciji samo selektor, u Zvezdi su njega apostrofirali kao glavnog krivca i čoveka koji favorizuje Partizan u borbi za titulu.

Deluje pomalo apsurdno da se vrše ovakvi napadi na jednu od najvećih legendi kluba i petu Zvezdinu zvezdu, ali ako se uzme u obzir da FSS nema predsednika i da tu funkciju vrši Nenad Bjeković, stvari dobijaju drugačije obrise.

U ovom trenutku, Dragan Stojković Piksi deluje kao apsolutni alfa i omega srpskog fudbala. Podrška predsednika Srbije, rezultati sa reprezentacijom i status božanstva koji trenutno uživa otvorili su mu vrata potpune kontrole.

Stojković Piksi
Foto: FSS

Deluje da je uloga Bjekovića i ostatka saveza da se ne mešaju i puste Piksija da vodi kompletnu priču, pa napadi na njegov račun iz tabora Crvene zvezde ne deluju toliko apsurdno.

Pitanje je ipak, šta se krije kao motiv.

Borba za titulu i otrovni odnosi sa Partizanom svakako su jedan od razloga, ali kada se zagrebe ispod površine stvaraju se osnove za sumnju da je priča mnogo složenija.

Igre moći i borba za prevlast u FSS-u i dalje su otvorene.

Odlaskom Slaviše Kokeze pre više od godinu dana, ostalo je otvoreno mesto prvog čoveka srpskog fudbala.

Iako je Marko Pantelić pokušao da preuzme kormilo, brzo je u svojevrsnom puču sklonjen, a stvari je bar na papiru preuzeo Bjeković.

To je ostavilo prostora za nagađanja, a njegova prošlost i veze sa Partizanom došle su kao dobar izgovor da se uđe u sukob sa Piksijem.

Selektor Srbije pritom nije u najboljim odnosima sa navijačima Crvene zvezde sa kojima je bio u sukobu još dok je bio predsednik kluba, što aktuelni prvi čovek crveno-belih Zvezdan Terzić maksimalno koristi.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Javna je tajna da je Dragan Stojković iskoristio uspeh sa reprezentacijom i preuzeo kompletnu vlast u FSS, on tamo kontroliše bukvalno sve. I administraciju i sudijsku organizaciju i sve ostalo. Javna je tajna i da Dragan Stojković već 15 godina ne dolazi na stadion Crvene zvezde i on taj problem treba da reši sam sa sobom ili već sa kim ima problem. Ali mu nećemo dozvoliti da svoju poziciju u FSS zbog sujete i svog ega zloupotrebljava i stavlja u funkciju protiv interesa Crvene zvezde. I mi na to upozoravamo od početka sezone. Ono zbog čega smo zabrinuti je atmosfera koju je u fudbalskom savezu Srbije on napravio, a to je da Crvena zvezda ne sme da bude šampion. Ta atmosfera se prenela i na sve sudije pojedinačno i zato su sudije u strahu, a suđenje ovakvo kakvo jeste“, bio je jedan od napada iz Zvezde na Dragana Stojkovića.

Piksi je odgovorio da će sve rešavati na sudu, ali to nije sprečilo nove verbalne i pisane napade.

Poslednji u nizu je dopis u kojem se traži objašnjene za spornu situaciju i nedosuđen penal za TSC protiv Partizana koji je između ostalog adresiran i na selektora Srbije.

Drugi razlog za napade mogao bi da leži i u činjenici što Piksi kao selektor nije neko na koga bi moglo da se utiče prilikom izbora igrača.

Mnogi pre njega delovali su samo kao dekor i neko ko treba da bude u službi pojedinačnih interesa kako bi se fudbaleri lakše prodali preko reprezentacije.

Rezultati i pobeda protiv Portugala otklonile su i trunku sumnje u to da je reprezentacija samo u rukama Piksija i da neće biti mesta za guranje pojedinaca.

Foto FSS

Ranije smo bili svedoci da su plasmani na najveća takmičenja bili šansa da se pozivima za neke igrače podiže njihova cena što je često bio faktor koji je uništavao atmosferu.

Teško je poverovati da bi Stojković to mogao da dozvoli, što je sigurno mnogima trn u oku.

Otuda i pojačani napadi baš u godini kada se igra Svetski kup.

Deluje ipak da je Piksi spreman da ovu priču istera do kraja, onako kako je zamislio, a kako će to sve izgledati u očima javnosti, diktiraće rezultati u Kataru.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi u Kataru na žrebu za Svetsko prvenstvo u fudbalu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare