Dragan Stojković Piksi protiv Slovenije
Foto: Starsport

Nikada mi nije bila namera da zavirujem u nečiji novčanik, ali ova priča o selektorskim platama je zapravo priča o sistemu, o načinu rada o kojem je Nemanja Vidić pokušao više puta da govori, ali ga niko nije razumeo i na kraju je i on digao ruke od srpskog fudbala.

Žikica Babović, Direktno iz Nemčake, Euro 2024
Foto: Nova.rs

Dakle, pred početak Evropskog prvenstva u Nemačkoj pojavio se spisak plata svih selektora. Najplaćeniji je bio Geret Sautgejt (Engleska) – 5,8 miliona evra, pa Julijan Nagelsman (Nemačka) – 4,8 miliona evra… Ali, sada mnogima oči bode to što je na 12. mestu bio Dragan Stojković – 1,4 miliona evra, a na 13. Luis de la Fuente (Španija) – 1,25 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ

I sada se mnogi s pravom pitaju kako je Piksi imao veću platu od finaliste Evropskog prvenstva.

Taj odgovor, međutim, ne bi trebalo da da Dragan Stojković, već onaj ko je s njim pregovarao. A, znamo ko ovde pregovara u ime cele Srbije.

Dragan Stojković Piksi Euro 2024 Srbija vs Danska Foto:EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

I tu sada nije problem ko ima veću platu već kako je došao do plate koju ima.

Oni koji ne prate detaljno fudbal pitali su se ko je uopšte Luis de la Fuente?!

Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Teško da će se neko na prvu loptu setiti njegovih igračkih trofeja iz Bilbaa, a još manje njegovih trenerskih. Ali, Fudbalski savez Španije je ovog trenera postavio za selektora U19 reprezentacije 2013. godine, s kojom je postao prvak Evrope 2015, pa je prekomandovan u selekciju U21 2018, a godinu dana kasnije postao je prvak Evrope, da bi 2021. preuzeo U23 i osvojio srebro na odloženim Olimpijskim igrama.

Potom je 2022. na red došao i A tim i odmah je osvojio Ligu nacija.

Drugih menadžerskih uspeha, u Bilbau i Alavesu, eto nema.

I on će sada voditi ekipu u finalu.

Dragan Stojković je, s druge strane, veliko fudbalsko ime, Zvezdina zvezda, legenda, dakle ima „široka leđa“ iza kojih drugi lako mogu da se sakriju i naravno zarade neki poen/glas/premiju. Piksi je kao trener radio u japanskoj Nagoji, koju je vodio do titule, i kineskom Gvangžu R&F. I onda je preuzeo reprezentaciju Srbije jer se verovalo da je njegov autoritet najbolja preporuka za klupu „orlova“.

Dragan Stojković Piksi Euro 2024 fudbalska utakmica Srbija Engleska Foto:EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

I to je sve što treba da se napiše o ova dva selektora, platama, načinu izbora, dugoročnim planova, sistemu, o kojem je Nemanja Vidić neumorno govorio.

Možda ni on po ovom kriterijumu nije trebalo da bude predsednik Fudbalskog saveza, jer „nije vodio ni kućni savet u svojoj zgradi“, ali je možda ipak trebalo neko da posluša šta ima da kaže.

I to i jeste naš najveći problem – ne čujemo se. I zato plaćamo visoku cenu.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO Dok Englezi prave probleme na Evru se priča i o Titu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare