Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Fudbaleri Crvene zvezde od 21.00 dočekuju Bode Glimt u revanš-meču plej-ofa za Ligu šampiona, a crveno-beli u duel ulaze sa jednim ciljem - nadoknaditi gol minusa i po drugi put uzastopno se naći u Ligi šampiona.

Crveno-beli su put Norveške otišli svesni da ih očekuje veoma težak zadatak, i to ne samo zbog kvaliteta Bode Glimta (a on nesumnjivo postoji) koliko zbog veštačkog terena na stadionu norveškog tima.

I bilo je primetno tokom skandinavskog dela meča da Zvezda ima velikih poteškoća da uspostavi inicijativu, pa je Bode imao (mnogo) više od igre, bar u prvih 70 minuta.

PROČITAJTE JOŠ...

Totalna inicijativa im se isplatila, na semaforu je stajalo 2:0 pre nego što je Ognjen Mimović prvencem u dresu Zvezde doneo nadu timu sa Marakane da pred punim tribinama stadiona u „Ljutice Bogdana“ može do preokreta.

A šta bi sve trebalo da znate pred ovaj meč?

Šta je sve Zvezdi potrebno za prolaz?

Crveno-beli su u Norveškoj poraženi sa 2:1, što znači da je za prolaz dalje neophodna pobeda.

No, ne „igra“ timu sa Marakane bilo koji trijumf. U slučaju pobede od dva gola razlike, crveno-beli će imati bolji međusobni skor, i proći će dalje nakon 90 minuta igre.

Ukoliko, pak, rezultat bude jedan gol viška u korist Zvezde, biće igrani produžeci, a ukoliko taj odnos ostane i nakon dodatnih 30 minuta igre, pobednika će odlučiti penali. Podsećamo, pravilo gola u gostima je ukinuto, pa će produžetak uslediti i ukoliko konačan rezultat nakon 90 minuta bude 3:2, 4:3… za Zvezdu.

Zvezda već ima istorijsku sezonu u Evropi u „džepu“

Crveno-beli će, u slučaju da „preskoče“ Norvežane, biti deo Lige šampiona drugi put za dve godine. No, ni potencijalan neuspeh ne znači oproštaj od Evrope, već selidba u Ligu Evrope.

Ono što je sigurno jeste da će na Marakani biti odigrana još najmanje četiri evropska meča, dok će crveno-beli imati još toliko gostovanja, s obzirom na novi format i Lige šampiona i Lige Evrope pred sezonu 2024/2025.

Jedino pitanje je – gde će igrati.

Očekivani sastav Zvezde

Prema poslednjim najavama, između stativa bi prvi put ove sezone trebalo da se nađe Izraelac Omri Glazer, koji je po svemu sudeći zalečio povredu.

Štoperski tandem će gotovo izvesno činiti Uroš Spajić i verovatno najbolji igrač Zvezde u Norveškoj, Naser Điga. Levo bi navijači tima sa Marakane trebalo da očekuju internacionalca iz Južne Koreje, Jung Vu Seola, a desno bi šansu od početka trebalo da dobije Ognjen Mimović.

Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Iako nisu blistali u Norveškoj, navijači Zvezde sa pravom očekuju da na Marakani Timi Maks Elšnik, In Bom Hvang i Mirko Ivanić prikažu neuporedivo bolju partiju zagospodare sredinom terena.

Po desnom krilu bi trebalo da dejstvuje Piter Olanjinka, dok će biti interesantno videti da li će Vladan Milojević po desnoj strani od početka u vatru „gurnuti“ Pumu Rodrigeza ili Felisija Milsona.

U napadu bi šansu od prvog minuta trebalo da dobije Šerif Endiaj, mada ne bi bilo ni preveliko iznenađenje ukoliko Milojević odluči da poverenje pruži Brunu Duarteu, pogotovo nakon što je ulaskom Brazilca Zvezda u Norveškoj osetno podigla nivo igre.

Ko preti u dresu Skandinavaca?

Prva zvezda tima je Jens Piter Hauge, levokrilni napadač, koji je crveno-belima u Norveškoj zadavao dosta muke. Sa suprotne strane igraće Isak Mata, strelac drugog pogotka kada je čviara mreže Zvezde Milana Ilića matirao lepim udarcem sa distance.

Kapiten tima je Patrik Berg, zadnji vezni.

Takođe, ozbiljne probleme Zvezde imgoao bi da stvara i desni bek Frederik Sjevold, dok bi crveno-beli pri prekidima posebno morali da obrate pažnju na Odina Brertufta, štopera, koji je pokazao da ume da glavom zatrese mrežu rivala ukoliko mu se ukaže prilika.

PROČITAJTE JOŠ...

Na golu će biti Nikita Haikin, 29-godišnjak rođen u Izraelu koji je nasutpao za mlađe kategorije reprezentacije Rusije, dok je dva puta bio na klupi u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Ko sudi meč

Poverenje je dodeljeno arbitru iz Italije, Davide Masi.

Njemu će pomagati Filipo Meli i stefanlo Alasio, dok će u VAR sobi biti takođe Italijan, Aleandro Di Paolo.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar