Crvena Zvezda-Barcelona Foto: Vatroslav Hladny/Starsport.rs

Košarkaši Crvene zvezde su doživeli poraz u četvrtom kolu Evrolige rezultatom 98:94 posle velike drame i produžetka, a najviše bure je izazvala situacija iz same završnice četvrte četvrtine.

Tada je akciju Zvezde prekinuo trener Đoan Penjaroja koji je ušao u teren i dobio tehničku grešku, a sudije potom utvrdile da Jago dos Santos nije na vreme preneo loptu na polovinu protivnika.

Međutim, ta odluka nije bila po propisima.

PROČITAJTE JOŠ

U autorskom tekstu za „Basketnjuz“, Tod Varnik, proslavljeni izraleski sudija u penziji, doneo je zaključak da je Crvena zvezda oštećena protiv Barselone.

Problem je u tome što pravilo od osam sekundi ne može da bude predmet video pregleda – ni prema FIBA pravilama, niti prema statutima Evrolige – osim na kraju četvrtine ili u produžetku.

Izraelski sudija navodi da se ova situacije desila blizu kraja četvrtine, ali ne na kraju četvrtine (tehnička Penjaroje bila na 14,9 sekundi pre kraja), kako pravilo izriče, tako da sudije nisu smele da gledaju snimak zbog Jagovog prenosa lopte.

Posle ove situacije Kevin Panter je pogodio trojku, kojom je preokrenuo rezultat. Barselona je povela 84:82, Jago kasnije izjednačio, a Zvezda u produžetku ostala bez pobede.

Da su sudije odradile svoje, verovatno bi i ishod bio drugačiji, ali vremena za kukanje nema, Zvezda ima ispred sebe Budućnost, a odmah i gostovanje Real Madridu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare