Ditlif fon Arnim
Ditlif fon Arnim; Foto: Screenshot Youtube DeutscherTennisBund

Predsednik Teniske asocijacije Nemačke Ditlif fon Arnim objavio je kandidaturu za prvog čoveka Međunarodne teniske organizacije (ITF), ali i planove za budućnost tenisa.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Istakao je da je bio prosečan tenis, ali je objasnio iskustvo zbog kog veruje da će raditi dobar posao. Bio je 11 godina direktora turnira iz serije 250, kao i direktor World Cup Team, ekipnog takmičenja u Diseldorfu (to takmičenje je trajalo do 2012. godine).

PROČITAJTE JOŠ

“Prava mera uspeha federacije jeste to koliko članova ima, a mi smo imali porast čak i tokom korone, za dva posto, pet posto prošle godine. Da bude što više dece na terenima”, počeo je Fon Arnim.

Na pitanje šta misli o mandatu Dejvida Hagertija na čelu ITF, Nemac je odgovorio:

“Mislim da je bilo dobrih poteza, pogotovo u juniorskom tenisu. Mislim da komunikacija između ITF i federacija može da bude bolja, to se videlo na primeru Dejvis kupa – u Nemačkoj smo bili iznenađeni kada smo čuli da se raskida ugovor sa Kosmosom”.

Fon Arnim rekao je da ima i drugih tema osim Dejvis kupa, Bili Džin King kupa i Olimpijskih igara, ali Dejvis kup je naravno bio primarni fokus.

“Problem je što ne znamo početnu poziciju, da vidimo šta se dešava, a tek onda da mislimo o formatu. Ono što je sigurno jeste da ne možemo da menjamo format četiri puta u pet godina. Treba da vidimo šta je cilj Dejvis kupa – da li je to da promovišemo tenis širom sveta, trebalo bi da bude… Ili je za marketing ili nešto treće. Mnogo je otvorenih pitanja, i za Dejvis kup i za Bili Džin King kup”.

Govoreći o ciljevima i svom programu, Fon Arnim je istakao da tenis kao igra mora da se vrati u središte pažnje.

“ATP i WTA su trenutno jači, oni imaju svoje interese, a mi iz ITF moramo da povratimo važnost i da budemo bitan faktor, razgovarali smo i sa grend slemovima, da govorimo u korist tenisa i o tenisu, a ne toliko o finansijama, marketingu. Npr, ko govori o tome kako da privučemo decu, moramo ljudima da stavimo do znanja koliko je tenis zapravo dobar sport. Znam da neki slemovi podržavaju naš program, to je dobar početak. Moramo da sarađujemo i sa ATP i WTA”.

Slede razgovori sa svim federacijama, posle kojih će imati “jasnu viziju”, kaže Fon Arnim. Komentarišući poziciju prema ruskim teniserima, Fon Arnim je rekao:

“ITF prati IOC (Međunarodni olimpijski komitet). Ovih nedelja će se to ponovo razmatrati, videćemo kakav će biti ishod”, zaključio je Fon Arnim.

BONUS VIDEO Poen Đokovića koji je podigao publiku na noge

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar