Veliki kašalj.

Poslednjih dana svuda oko nas ljudi kašlju i sve su veće gužve u zdravstvenim ustanovama. Zapravo, vlada veliki kašalj, a posebno je učestala pojava kod dece, rekla je specijalista pedijatrije i dečije pulmologije dr Snežana Rsovac, koja radi na odeljenju intenzivne nege u dečjoj bolnici u „Tiršovoj“, a piše Blic.

„U poslednje tri nedelje smo imali pet „pertusissa“, tj. slučajeva velikog kašlja kod dece. Još više zabrinjava to što vakcina za taj problem postoji. To su deca koja su ili nisu dobila vakcinu ili je vakcina prolongirana“, kaže dr Rsovac.

Ističe da, dok je vakcinacija bila sprovođena redovno, ove bolesti nije bilo uopšte.

„Mi 15 godina nismo imali nijedan slučaj pertrusissa, dok smo imali velike obuhvatne vakcinacije. U poslednjih mesec dana imamo porast pertusisa. To su forme koje smo zadržali u bolnici, iako nisu u teškom obliku“, dodaje dr Rsovac.

Šta je veliki kašalj (PERTUSSIS)?

Veliki kašalj (hripacac, magareći kašalj) je bakterijsko oboljenje respiratornog trakta, čija su najčešća manifestacija uporni, dugotrajni napadi kašlja. U pitanju je zarazna respiratorna bolest koju izaziva bakterija Bordetella pertussis.

Ovu bolest karakterišu jaki, zagušljivi napadi kašlja koji traju nekoliko nedelja. Prate ih oštro disanje, ponekad povraćanje i pojava tamnoplave kože lica (cijanoza), a bolest je posebno  opasna za decu mlađu od 1 godine i starije osobe.

Disanje se otežava i telo je iscrpljeno. Uglavnom utiče na larinks, traheju i bronhije. Za razliku od drugih ozbiljnih bakterijskih bolesti, veliki kašalj se javlja bez temperature, osim ako zaražena osoba ne pati od druge, sekundarne infekcije, piše Medicspark.rs.

Izvor bolesti je isključivo bolesnik koji je zarazan 2-4 nedelje od početka bolesti. Bolest je tipična kapljična infekcija, ulazna vrata su sluzokože respiratornog trakta. Obolevaju najčešće predškolska deca od 1-5 godina ali i odojčad, piše Stetoskop.info.

Faze i simptomi velikog kašlja

Razlikujemo tri faze bolesti: kataralnu, paroksizmalnu i fazu rekovalescencije. Ove tri faze ukupno traju između 6 i 10 nedelja, a ponekad čak i 12. Kod odojčadi i dece, inkubacija ove bolesti traje između 7 i 10 dana, a najviše do tri nedelje.

Kataralna faza

Trajanje: 1 – 2 nedelje

Simptomi: Kijanje, suzenje očiju i kašalj koji je blag, neproduktivan, prvo se javlja noću, a kasnije i tokom dana. Osobe sa ovom bolešću su najinfektivnije tokom ove faze i dve nedelje pre početka kašlja.

Paroksizmalna faza 

Trajanje: 3 – 6 nedelja

Simptomi: Kašalj se pojačava, postaje učestaliji i praćen je zacenjivanjem. U ovoj fazi dolazi do “napada” kašlja kada tokom jednog izdisaja nastaju ponovljeni napadi nekoliko brzih uzastopnih iskašljaja, posle kojih dolazi do karakterističnog zvuka borbe za vazduh. Specifično za ovu bolest je što se periodi kašlja smenjuju sa periodima potpune respiratorne normalnosti.

Kod odojčadi ova faza može trajati i nedeljama, a da pritom može postojati normalan nalaz na plućima ili izmenjen nalik na bronhitis.

Faza rekonvalescencije

Trajanje: 2 – 3 nedelje

Simptomi: U ovoj fazi kašalj se smiruje i učestalost napada kašlja je manja. Ova faza se u nekim slučajevima može prolongirati i do tri meseca.

Kako se leči veliki kašalj? 

Da bi se veliki kašalj efikasno izlečio potrebna je brza i precizna dijagnostika. U lečenju kašlja kao karakterističnog simptoma ove bolesti ne pomažu lekovi protiv kašlja takozvani antitusici.

Starijoj deci se daju makrolidni antibiotici (eritromicin, azitromicin, klaritromicin) tokom 5-14 dana. Oni daju efekta ukoliko se sa primenom počne na vreme, a to često nije slučaj jer se bolest prepozna tek nakon pojave specifičnih simptoma. Osim toga, samo 30% pacijenata se pridržava terapije zbog izraženih efekata na gastrointestinalni trakt (mučnina, povraćanje, proliv). Lečenje na ovaj način ne smanjuje dužinu bolesti niti njen intenzitet, ali skraćuje infektivnost odnosno osoba je kraće vremena potencijalno zarazna za druge. U slučaju teških oblika bolesti kod dece potrebna je hospitalizacija i izolacija, piše Bebac.com.