Bolest koja je bila rasprostranjena u 15. veku iznenađujuće se vraća u 21. veku.
Poznata je kao bolest mornara, jer su često obolevali od skorbuta dok su bili na dugim pomorskim putovanjima bez pristupa svežem voću i povrću.
Skorbut, koji je uzrokovan nedostatkom vitamina C, utrostručio se u broju slučajeva od 2007. godine.
Simptomi uključuju bol u zglobovima, otečene desne koji krvare i ekstremni umor. Srećom, danas se lako može lečiti vitaminskim suplementima i hranom poput pomorandže, ali trend rasta ove bolesti svuda u svetu je očigledna posledica jako loše ishrane.
Mnogi faktori bi mogli da utiču na porast skorbuta u 21. veku. Loša ishrana i nedostatak vitamina C su najčešći uzrok, ali se pojavljuju i drugi problemi.
Troškova života mogu biti jedan od krivaca, jer se mnogi ljudi odlučuju za jeftiniju hranu koja je deficitarna vitaminima i vlaknima, umesto da se fokusiraju na svežu ishranu, najčešće posežu za jeftinim i lošim rešenjima.
Informativni centar za zdravstvenu i socijalnu zaštitu je 2016. godine objavio izveštaj da je između 2009. i 2014. godine broj prijema u vezi sa skorbutom porastao za 27%, dok podaci NHS (Nacionalne zdravstvene organizacije) pokazuju da je broj bolničkih prijema zbog skorbuta porastao sa 82 na 167 između 2010. i 2018.
Dok su podaci NHS-a pokazali samo 12 bolničkih prijema zbog skorbuta za 2018/2019, bilo je 5.108 prijema zbog nedostataka drugih nutritivnih elemenata.
Dobra vest o skorbutu je da ga je – u teoriji – relativno lako i lečiti i sprečiti – samo treba da unesete dovoljno vitamina C u svoju ishranu, bilo kroz različite izbore hrane ili uzimajući suplemente.