Predstavljamo vam četiri vrste namirnica koje izazivaju upalne procese u vašem telu koji oštećuju DNK.
Vaše telo koristi upalne procese da bi se borilo protiv bolesti i lečilo povrede, ali hronična, dugotrajna upala može biti opasna jer oštećuje ćelije DNK i može da dovede do raka. Takođe, konstantno zapaljenje u vašem telu izaziva insulinsku rezistenciju koja je jedan od izazivača dijabetesa, podstiče nagomilavanje plaka u arterijama i izaziva stvaranje krvnih ugrušaka što može izazvati mnoga srčana oboljenja.
Rizik od hronične upale zavisi i od toga kako se hranite – šećer, mesne prerađevine i pržena hrana mogu izazvati upale u vašem telu, a ograničavanje unosa ovih namirnica može pomoći u smanjivanju zapaljenskih procesa i samim tim smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Četiri vrste namirnica bi trebalo da izbegavate kako bi smanjili rizik.
Suviše slatka hrana može izazvati upalu stimulišući proizvodnju masnih kiselina u vašoj jetri, šećeri takođe pomažu proizvodnju insulina i na taj način povećavaju stvaranje masnoće u vašem telu.
Problem nastaje u tome što masne ćelije stvaraju hemijske procese koji učestvuju u stvaranju upala navela je Diane Javelli, klinička dijetetičarka sa Medicinskog centra Univerziteta u Vašingtonu.
Ograničavanje unosa gaziranih sokova, čokoladica, torti i kolača pomaže u sprečavanju stvaranja upanih procesa i daljih bolesti tela.
2. Crveno meso i mesne prerađevine
Prerađeno meso je meso koje je modifikovano sušenjem, soljenjem, dimljenjem ili dodavanjem hemikalija za konzerviranje.
Primeri takvih namirnica su šunke, čajne kobasice, viršle, paštete, slanina…
I prerađeno i crveno meso često ima bogat sadržaj zasićenih masti, a istraživanja su otkrila da konzumiranje masnog prerađenog i crvenog mesa može uzrokovati gojenje i upale navodi nutricionistkinja Velonda Anderson .
3. Neka ulja za kuvanje
Mnoga uobičajena ulja koja svakodnevno koristimo za pripremu namirnica sadrže vrstu masti koja se zove omega-6 masne kiseline.
Ove kiseline nisu same po sebi loše jer ih naše telo koristi za energiju i normalan rast.
Ali, moramo da vodimo računa o balansu između omega-6 masnih kiselina i omega-3 mastima koje se dobijaju iz namirnica kao što su losos, skuša i laneno seme. Ako jedete previše hrane bogate omega-6 masnim kiselima narušavate ovu ravnotežu u organizmu i izazivate pojavu upalnih procesa.
Neka od ulja za kuvanje koja sadrže ove omega-6 masti su:
4. Pržena hrana
Pržena hrana (kao što su pileći nageti, krofne i pomfit) je veliki krivac za upalne procese iz nekoliko razloga. Pržena hrana obično ima visok nivo omega-6 masnih kiselina, a često sadrži i trans masti.
Ona u telu proizvodi jedinjenja koja se nazivaju slobodni radikali (AGE). Ova jedinjenja direktno stimulišu upalu u telu rekla je Anderson.
Upalni procesi su trenutno jedna od vodećih briga za zdravlje, a vaša ishrana može imati ogroman uticaj na nivoe upale u vašem telu. Izbegavanje hrane poput šećera, grickalica i mesnih prerađevina vam može pomoći u kontrolisanju te upale i smanjenja rizika od hroničnih oboljenja kao što su bolesti srca i dijabetes.
Ali, imajte na umu da je ukupni sadržaj vaše dijete važniji od jednog obroka.
U nastavku pogledajte i neke od namirnica koje vam mogu pomoći u smanjenju ovih rizika i održavanju balansirane ishrane.
To su:
***
Bonus video: Zdravo sunčanje
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: