Foto:ANDREW MCCLENAGHAN / Sciencephoto / Profimedia

Predstavljamo vam četiri vrste namirnica koje izazivaju upalne procese u vašem telu koji oštećuju DNK.

Vaše telo koristi upalne procese da bi se borilo protiv bolesti i lečilo povrede, ali hronična, dugotrajna upala može biti opasna jer oštećuje ćelije DNK i može da dovede do raka. Takođe, konstantno zapaljenje u vašem telu izaziva insulinsku rezistenciju koja je jedan od izazivača dijabetesa, podstiče nagomilavanje plaka u arterijama i izaziva stvaranje krvnih ugrušaka što može izazvati mnoga srčana oboljenja.

Rizik od hronične upale zavisi i od toga kako se hranite – šećer, mesne prerađevine i pržena hrana mogu izazvati upale u vašem telu, a ograničavanje unosa ovih namirnica može pomoći u smanjivanju zapaljenskih procesa i samim tim smanjenju rizika od hroničnih bolesti. Četiri vrste namirnica bi trebalo da izbegavate kako bi smanjili rizik.

  1. Hrana bogata šećerima   

Suviše slatka hrana može izazvati upalu stimulišući proizvodnju masnih kiselina u vašoj jetri, šećeri takođe pomažu proizvodnju insulina i na taj način povećavaju stvaranje masnoće u vašem telu.

Problem nastaje u tome što masne ćelije stvaraju hemijske procese koji učestvuju u stvaranju upala navela je Diane Javelli, klinička dijetetičarka sa Medicinskog centra Univerziteta u Vašingtonu.

Ograničavanje unosa gaziranih sokova, čokoladica, torti i kolača pomaže u sprečavanju stvaranja upanih procesa i daljih bolesti tela.

Foto:KAKIMAGE / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Crveno meso i mesne prerađevine

Prerađeno meso je meso koje je modifikovano sušenjem, soljenjem, dimljenjem ili dodavanjem hemikalija za konzerviranje.

Primeri takvih namirnica su šunke, čajne kobasice, viršle, paštete, slanina…

I prerađeno i crveno meso često ima bogat sadržaj zasićenih masti, a istraživanja su otkrila da konzumiranje masnog prerađenog i crvenog mesa može uzrokovati gojenje i upale navodi nutricionistkinja Velonda Anderson .

3. Neka ulja za kuvanje

Mnoga uobičajena ulja koja svakodnevno koristimo za pripremu namirnica sadrže vrstu masti koja se zove omega-6 masne kiseline.

Ove kiseline nisu same po sebi loše jer ih naše telo koristi za energiju i normalan rast.

Ali, moramo da vodimo računa o balansu između omega-6 masnih kiselina i omega-3 mastima koje se dobijaju iz namirnica kao što su losos, skuša i laneno seme. Ako jedete previše hrane bogate omega-6 masnim kiselima narušavate ovu ravnotežu u organizmu i izazivate pojavu upalnih procesa.

Neka od ulja za kuvanje koja sadrže ove omega-6  masti su:

  • Kukuruzno ulje
  • Ulje od uljane repice
  • Suncokretovo ulje
  • Ulje od kikirikija

4. Pržena hrana

Pržena hrana (kao što su pileći nageti, krofne i pomfit) je veliki krivac za upalne procese iz nekoliko razloga.  Pržena hrana obično ima visok nivo omega-6 masnih kiselina, a često sadrži i trans masti.

Ona u telu proizvodi jedinjenja koja se nazivaju slobodni radikali (AGE). Ova jedinjenja direktno stimulišu upalu u telu rekla je Anderson.

Upalni procesi su trenutno jedna od vodećih briga za zdravlje, a vaša ishrana može imati ogroman uticaj na nivoe upale u vašem telu. Izbegavanje hrane poput šećera, grickalica i mesnih prerađevina vam može pomoći u kontrolisanju te upale i smanjenja rizika od hroničnih oboljenja kao što su bolesti srca i dijabetes.

Ali, imajte na umu da je ukupni sadržaj vaše dijete važniji od jednog obroka.

U nastavku pogledajte i neke od namirnica koje vam mogu pomoći u smanjenju ovih rizika i održavanju balansirane ishrane.

Foto: Wavebreak / Profimedia

To su:

  • Riba
  • Ekstra devičansko maslinovo ulje
  • Voće i povrće poput pomorandže, brokolija i paprike
  • Orašasti plodovi
  • Bobičasto voće
  • Paradajz

***

Bonus video: Zdravo sunčanje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar