Ako tražite namirnicu koja pomaže u smanjenju holesterola i šećera u krvi, bori se protiv ateroskleroze i normalizuje krvni pritisak, uključite grašak u ishranu.
Grašak je izuzetno hranljiva namirnica, mogu da ga pripreme i početnici u kuhinji i veoma je isplativo jelo. Sezona ove ukusne i zdrave namirnice počinje u julu i još se može naći na pijacama, a u marketima je zamrznuti grašak dostupan tokom cele godine i to već od 100 dinara za 450 grama.
Kao i druge mahunarke, grašak sadrži veliku količinu proteina, zbog čega se osećate siti dugo vremena i sprečava gojaznost. U 80 grama graška, izmеđu ostalog, nalazi sе 67 kalorija, 12,5 grama ugljеnih hidrata, vlakna, vitamini A, K, C, mangan, gvožđе i fosfor, piše Danas.
Zeleni grašak je rekorder po sadržaju vlakana, koja stabilizuju nivo šećera u krvi i snižavaju holesterol. Samo sto grama proizvoda dnevno obezbeđuje 26% dnevnog unosa vlakana.
Grašak je posebno važno uključiti u ishranu osoba koje pate od anemije, hipovitaminoze, smanjenog zgrušavanja krvi, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa, hipertenzije i ateroskleroze, jer je bogat vitaminom B, folnom kiselinom, kalijumom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom i gvožđem.
Lekari kažu da je grašak koristan i kod edema i oboljenja jetre, ali oni koji pate od ozbiljnih bolesti digestivnog trakta i sindroma iritabilnog creva treba da ga konzumiraju sa oprezom.
Isprobajte recept za najukusniji grašak iskusnih domaćica.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare