Ništa niste novo saznali ako vam kažem da je ishrana polovina dobrog izgleda, a druga polovina je redovno vežbanje. Ruku na srce, odbijao sam da prihvatim da sam tokom pandemije dobio 15 kilograma, iako su sve stvari koje sam pokušao da obučem jasno pokazivale da me plitko disanje i uvlačenje stomaka neće nigde odvesti, osim u kupovinu po veći broj pantalona, majica i košulja - skup i nepotreban sport.
Još jedna stvar zbog koje nećete doživeti životno prosvetljenje je neizbrisiva činjenica da se metabolizam usporava posle tridesete godine. Možda nekoga genetika posluži još jednu deceniju, ali ako se loše navike u ishrani nastave, nema tog DNK materijala koji će vas spasiti.
Pošto je moj metabolizam otišao na doživotni odmor pre sedam godina u zagrljaju sa pandemijom, minimalnim kretanjem i pomalo destruktivnim načinom ishrane, sa povremenom tendencijom prejedanja, povratak u teretanu bio je propraćen komentarom trenera: „Mićko, mislim da ćemo morati da korigujemo ishranu“. Frknuo sam jer nikad u životu nisam bio, uslovno rečeno na dijeti, ili ishrani koja zahteva da se nečeg odreknem, ali vaga me je brzo demantovala.
Nikad u životu nisam prešao preko 84 kilograma, a već sam stigao do sudbonosnih 99. Možda bi neko rekao da je za visinu od 189cm ova kilaža u redu, ali u mom slučaju nije. Idealna kilaža za moju visinu i građu je 85 kilograma, ni gram više, ni gram niže – 85.
Pored vežbanja tri puta nedeljno – najvećim delom su kardio vežbe, sa povremenim vežbama sa optrećenjem, ishrana mi je najviše pomogla da se forma vrati za mesec i po dana. Put je dug, vežbaće se još, ali čak i da se pridržavate ovog tipa ishrane na neko vreme jer se režim kasnije menja, uz redovnu fizičku aktivnost, rezultati će se videti.
Ovo je režim za celu nedelju koji podrazumeva da imate redovne treninge (tri obroka, dve užine, jedenje na tri sata – vreme može da se menja u skladu kad vam je prvi obrok) uz napomenu šta nikako ne sme da jede kako bi se metabolizam ubrzao, a opet dobili ste sve što treba.
8h doručak – 2-3 kuvana jajeta, krastavac, paradajz, mladi sir i šolja jogurta
11h užina – zelena jabuka
14h ručak – ćureći file, grilovano povrće (tikvice, paprike, pečurke)
17h užina – zelena jabuka
20 h večera – tunjevina u sopstvenom soku, zelena salata, masline
8h doručak – ovsene pahuljice, maline i borovnice
11h užina – banana
14h ručak – rižoto sa sitno seckanom piletinom
17h užina – banana
20 h večera – potaž od povrća
8h doručak – omlet 2-3 jajeta, pečurke, paradajz, krastavac
11h užina – 2-3 mandarine
14h ručak – tikvice punjene dinstanom piletinom
17h užina – 2-3 mandarine
20 h večera – zdrava cezar salata (bez majoneza)
8h doručak – ovsene pahljice, maline, borovnica
11h užina – banana
14h ručak – dinstana piletina, kinoa mešavina (povrće)
17h užina – banana
20 h večera – tunjevina i kinoa mešavina
8h doručak – šarena salata, dva kuvana jajeta, mladi sir
11h užina – zelena jabuka
14h ručak – grilovana piletina, grilovano povrće (tikvice, paprika, pečurke)
17h užina – zelena jabuka
20 h večera – večera po izboru (citiram trenera – ne budi stoka)
8h doručak – voćna salata (banana, jabuka, pomorandža, kivi)
11h užina – 3-4 badema, 3-4 oraha
14h ručak – brancin, 100gr kuvanog krompira, zelena salata
17h užina – 3-4 badema, 3-4 oraha
20 h večera – biftek salata
8h doručak – dve kriške hleba od heljde, namaz po izboru, avokado, pileća prsa
11h užina – banana
14h ručak – oslić, salata po izboru
17h užina – banana
20 h večera – pasta od spelte, čeri paradajz, peršun, beli luk, maslinovo ulje
Napomena
Ovaj način ne traje zauvek, ali sa fizičkom aktivnošću treba ga se pridržavati minimum dva meseca, posle toga postoje sitne izmene, ali neke stvari se ne vraćaju.
– nema slatkiša
– nema alkohola
– nema grickalica
– neka sokova
– nema crne čokolade
– voda pre obroka jedna do dve čaše, ne u toku obroka i ne neposredno posle obroka. Unositi dva litra vode dnevno
– kafa turska posle doručka, bez mleka, šećera
– za brži metabolizam, svako jutro napitak – čaša tople vode, med jabukovo sirće, cimet, limunov sok, promešati i popiti
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare