Koliko Skandinavci prednjače u održivom razvoju i zaštiti okoline već je naširoko poznata stvar.

Norveška već omogućuje krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko mahnito reciklira smeće da joj ga ponestane, pa ga mora uvoziti iz drugih zemalja, a u Danskoj su se, između ostalog, dosetili još nečeg.

Kompanija „Beyond Coffee“ iz Jagersborgadea u Kopenhagenu istakla se jednom zanimljivom idejom, koju sprovode u delo i brojna udruženja za zaštitu okoline te promovisanje eko stila života.

Pomislite samo koliko se kafe dnevno popije u svetu i koliko se taloga baca svakog dana – bilo u domaćinstvima, bilo u kafićima. Pa, dobro, šta sad?

Taj talog ionako ničemu ne služi i nije štetan, možda bi većina nas pomislila.

Ali Danci poručuju: većina vrednih sastojaka kafe ostaje sadržana baš u tom talogu koji se nemilice baca. Kako su Danci jedni od vodećih svetskih kafopija, u kompaniji „Beyond Coffee“ rade sledeće: od kafića nabavljaju talog kafe koji bi se inače bacio i koriste ga za – uzgoj bukovače!

Foto: Shutterstock

I vi možete da počnete da prikupljate taloga kafe i postanete sam svoj uzgajivač pečuraka.

Ohlađeni talog kafe pomešaju sa micelijumom, vegetativnim delom pečurke koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to drži se u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje.

Najpre se tri nedelje drže na toplom, tamnom mestu koje simulira tlo u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se na nedelju dana premeštaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svetlosti. Tada počinju nicati bukovače.

Napominju i kako je moguće uzgojiti gljive u više navrata korišćenjem istog taloga, a kada ga iskoriste, prosleđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji ga i dalje mogu koristiti.

Foto: Shutterstock

Bukovače rastu na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od prodavnice kojoj ih potom prodaju. A isto tako možete kupiti i micelijum i početni paket od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete i sami uzgajati u vlastitom domu od svog taloga. Za samo mesec dana imaćete svoje jestive bukovače.

Kako se ovaj oblik uzgoja pečuraka proširio svetom – pretpostavlja se da je trenutno reč o 5.000 inicijativa koje se njime bave – ne morate ići u „Beyond Coffee“ po pečurke ili sastojke, ali ako ste u blizini, možete svratiti po jedan fora suvenir.

Reč je o čaši za kafu delimično napravljenoj od taloga kave. „Ova čaša ima miris kafe pre nego što je uopšte natočite u nju“, poručuju zadovoljno, a uzgajivači dodaju: „Sve je ovo pola nauka – pola umetnost!“

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar