NY Post: 12 najboljih zemalja za penziju, među njima jedna balkanska

Lifestyle 28. avg. 202113:42 > 16:0710 komentara
Podeli:
Foto: Shutterstock

Zdravstveno osiguranje i standard života zahtevaju sve više sredstava u SAD, pa mnogi Amerikanci žele da starost provedu van domovine. Zato je NY Post napravio listu najprivlačnijih zemalja za penziju.

Tokom istraživanja izdvojeno je 12 zemalja u kojima možete dobro i jeftino živeti, pogotovo u penziji, prenosi Večernji.

Pročitajte još:

Ove zemlje su izabrane jer ih odlikuju jeftine stanarine, zdravstveno osiguranje i način života,k ao i bruto godišnje plate.

Vijetnam

Prosečna godišnja bruto plata: 14.000 evra

Četrdeset i pet godina nakon što je završio Vijetnamski rat Amerikanci opet naseljavaju ovaj deo svita – ovog puta zbog penzije. Način života isti im je kao na Floridi, u Nevadi i Arizoni, ali znatno jeftiniji. Mjsečni troškovi stanarine, osiguranja i režija retko kad pređu 1.600 evra, uključujući kućnu pomoćnicu koja kuva i čisti.

Španija

Prosečna godišnja bruto plata: 22.000 evra

Ovo je zemlja s jednim od najviših standarda u Evropskoj uniji. Ima prekrasne plaže, dobru hranu i vino. Tamo su troškovi života za dvočlanu porodicu otprilike 2.000 evra. Postoji i program „zlatna viza“ koji olakšava dobivanje boravišnih dozvola onima koji u Španiji potroše najmanje pola miliona evra.

Slovenija

Prosečna godišnja bruto plata: 38.000 evra

Balkanska zemlja je Amerikancima lepa i jeftina. Dvočlana porodica na Bledu prima penziju oko 1.000 evra. Slovenija je odlična za planinarenje, izlete i šetnje, kao i skijanje i odmaranje u banjama.

Tajland

Prosečna godišnja bruto plata: 7.000 evra

Za 300 evra možete unajmiti dvosobni bungalov s dvorištem, a za 700 trosobnu vilu s bazenom. Takođe postoji aktivna i uspešna međunarodna zajednica tako da nikad nećete biti usamljeni.

Peru

Prosečna godišnja bruto plata: 12.000 evra

Iako je glavni grad Lima dosta skup, ostatak Perua nazivaju „finansijskim snom“. Prekrasna obala, planine i Maču Pikču omogućuju bezbroj aktivnosti, a jedan par može živeti s manje od 1.500 evra.

Portugal

Prosečna godišnja bruto plata: 36.000 evra

Zadnje dve godine ova zemlja postala je jako popularna turistička destinacija, ali ističe se i načinom života koji je pristupačan. Za život u gradovima s još lepšim plažama potrebno je oko 2.000 evra mesečno.

Kolumbija

Prosečna godišnja bruto plata: 35.000 evra

Prema istraživanjima, podizanje vize za život i penziju u Kolumbiji dosta je dobra odluka. Sve što treba da dokažete je da primate penziju od 650 evra kao pojedinac ili 2.000 kao par.

Malezija

Prosečna godišnja bruto plata: 24.000 evra

Život u Penangu prekrasan je i jeftin. Par ovde može živeti s 1.700 evra mesečno, uključujući stanarinu. Porodica od šest članova može pojesti 10 jela za manje od pet evra, uključujući pivo, a šišanje muškaraca stoji samo 2.5 evra.

Ekvador

Prosečna godišnja bruto plata: 37.000 evra

Velika i predivno uređena kuća odmah na plaži u Ekvadoru će vas stajati nešto manje od 125.000 evra.

Meksiko

Prosečna godišnja bruto plata: 39.000 evra

Par može živeti s mesečnim primanjima od 1.400 do 3.000 evra, zavisno od lokacije, a to uključuje stanarinu i zdravstveno osiguranje. Ako ste stariji od 60 godina, imate pravo na nacionalnu karticu za popuste za starije osobe koji uključuju razne usluge i odeću.

Kostarika

Prosečna godišnja bruto plata: 33.000 evra

Sigurna, prekrasna zemlja s dobrom finansijskom situacijom. Zadnjih nekoliko godina Kostarika je postala popularna, pa je tako narasla i cena života, ali i dalje je jedna od najjeftinijih i najboljih za život, pogotovo u penziji.

Panama

Prosečna godišnja bruto plata: 55.000 evra

Panama je urbana i odlična za život. Vrlo lako možete unajmiti kuću s pogledom na more za manje od 1.200 evra mesečno, a ako odete malo dalje od Paname, cene su još niže.

***

Bonus video: Lepote Crne Gore

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar