Makarska Foto: Tomas Griger / Panthermedia / Profimedia

Hrvatska, kao i svaka druga zemlja, izaziva suportina mišljenja kad je reč o definiciji kvaliteta neke destinacije. Na forumima, blogovima o putovanjima i turističkim portalima vode se brojne polemike.

Dok je nekim stranim turistima Hrvatska neotkrivena senzacija, koja osim dugačke obale i brojnih ostrva nudi prijateljske cene, finu hranu i vino – drugi Hrvatskoj prebacuju da je precenjena, piše Pun kufer.

Pročitajte još:

„Iskreno? Hrvatska me razočarala. Da, moja očekivanja su bila ogromna, a i posetili smo najpopularnije hrvatske destinacije u vreme najvećih gužvi što može uticati na moj utisak. Cene su niže nego u Veneciji, ali niže su i u Veroni. Nisam uštedela neku značajnu svotu novca u odnosu na većinu zemalja evropskog zapada“, smatra američka blogerka Džena koja je za svoj odmor odabrala avgust i posetila Plitvice, Split, Dubrovnik, Pelješac i Korčulu.

Hrvatska se našla i na meti vegetarijanaca koji kako kažu „ne znaju šta bi jeli u restoranima“ osim dosadnog povrća sa roštilja, a smeta im i način na koji se ugostitelji s njima ophode – kao da nisu dobrodošli.

Među mestima koja su ulevala mnogo nade, a na kraju su izazvala razočaranje turisti navode neke od hrvatskih najpoznatijih destinacija.

Split

Turistima se sviđa splitska arhitektura, ali kažu da je u njoj nemoguće uživati zbog ogromnih gužvi. Žale se i na hirovitu vožnju autobusa bez reda i pravila, kao i neljubazne ugostitelje.

Hvar

„Lepo ostrvo na kom ljudi nisu najljubazniji, a plaže su pune ježeva i oštrih stena“, smatraju strani turisti koji su očekivali peščane uvale, bez ikakvih morskih stanovnika.

Posetitelji iz Hrvatske se žale na visoke cene hrane i pića, kao i apartmana koji ne vrede novac koji se za njih traži. Jedna od kritika je išla i na račun biciklističkih staza koje na dobrom delu ostrva nisu zadovoljike očekivanja.

Foto: Shutterstock

Dubrovnik

Jedan od turista koji je nedavno posetio Dubrovnik smatra kako je gubitak vremena i novca posetiti mesto u kom je za sve što vredi potreban brod kojim ćete doći do mirnih uvala. Dubrovnik je na meti kritika i zbog velikih gužvi usred sezone zbog kojih se „putovanje svodi na čekanje u redu“. Još jedan dokaz da je vrlo važno dobro odabrati idealno vreme za putovanje.

Opatija

Nekima bajna, drugima je preskupa destinacija s neprivlačnim betonskim plažama – Opatija nije po meri svima. Turisti joj zameraju i premalo zabavnih sadržaja i dobrih klubova, a hrvatski turisti prebacuju da more ne miriše fino kao na jugu zemlje.

Ploče

„Sivi blokovi zgrada koji se protežu uz obalu sagrađeni kako bi pokrenuli masovni turizam“ jedan je od razloga zbog koji Ploče imaju minus na turističkoj karti.

„Spavaonice bez duše za punjenje bankovnog računa koje se mogu svideti samo onima koji za malo traže smeštaj najbliži plaži“, pišu zahtevni posetioci.

Rijeka

„Industrijski gradovi znaju biti dinamični i puni zanimljivih lokacija, ali Rijeka nije takva“, žale se turisti koji su je uvrstili na svoju licu precenjenih mesta – i vrlo verojatno je samo površno upoznali.

Foto: Shutterstock

Makarska

Iako ovaj kraj ima napretek lepih plaža, minus su horde turista čije peškire treba preskakati na putu do mora.

„Stiskanje između Francuza koji ‘puše jednu za drugom’ i glasnih Rusa nije idealan način opuštanja“, piše blogerka Andrea iz Australije.

Zagreb

„Najbolje kod Zagreba je autoput za more“, napisala je svojevremeno novinarka An Haeming za nemački Spiegel Online i navela kako Zagrebu fali zabave. Na forumima turisti često govore kako grad nije ništa posebno jer ima premalo zanimljivih događanja i lokacija.

Susak

„Umesto peščanog raja dočekalo nas je plitko more koja ne nudi nikakvo osveženje“, jedna je od čudnijih kritika Susku, a turiste je razočarao i manjak sadržaja na ostrvu.

Hrvatska, ostrvo Susak
Ostrvo Susak u Hrvatskoj Foto: Shutterstock

Vir

„Moja supruga kaže da Vir nema dušu“, žali se domaći turista kojeg je ostrvo poprilično razočarao. Vir izaziva neodobravanje na forumima i zbog utiska, premalo hlada kao i neprivlačne novogradnje.

Sto ljudi, sto ćudi!

***

Bonus video: Železnička stanica Beograd

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (12)