najbogatija beograđanka
Draga Mitrićević Foto:Privatna arhiva/Istorijski arhiv Grada Beograda

Krajnje nesvakidašnja misterija.

Najveći, najteži, najmisteriozniji slučaj beogradske policije desio se januara 1933. kada je usred Beograda nestala ćudljiva milionerka Draga Mitrićević. Preka, škrta i povučena, živela je sama u ogromnoj vili u centru grada, uz svoje čuvare – gusana, nemačke ovčare i kokoške. Kada je dobio zadatak da reši misteriju, Rada Popović, načelnik Odeljenja beogradske kriminalističke policije, čupao je sebi kosu od muke.

najbogatija beograđanka
Foto: Privatna arhiva

Knjiga „Do viđenja“ prvi je srpski dokumentarni triler koji se bavi čudnim nestankom najbogatije Beograđanke svih vremena. Autor Živojin Žika Petrović za portal Nova.rs priča odakle inspiracija za ovo nesvakidašnje delo.

najbogatija beograđanka
Foto: Privatna arhiva

„Šetajući Novim grobljem, koje je veliki otvoreni muzej, među brojnim skulpturama i vrednim spomenicima, u jednom momentu sam ugledao jedan veliki, visok, širok spomenik i dve reči uklesane na njemu – do viđenja. Mene je to zaintrigiralo i tako je krenula istraga koja je urodila plodom, odnosno ovom knjigom koja se sada prodaje u knjižarama“, priča Živojin Žika Petrović za portal Nova.rs.

Triler „Do viđenja“ opisuje jednu neverovatnu ličnost – najbogatiju Beograđanku svih vremena koja je bila vrlo tajanstvena, misteriozna, čudna, povučena, a ujedno i poznata. Bila je strah i trepet u Beogradu jer je bila opsednuta time da će da je ubiju i da će da joj otmu njene milione i njeno blago.

„Imala je oružni list za 12 komada oružja – pištolji, revolveri, puške, karabini, dvocevke. Jedan revolver je stalno nosila za pojasom.“

Žika Petrović priča i na koje načine se još dovijala kako bi se osećala sigurnije.

„Draga je živela sama u kući od 2.000 kvadrata u centru Beograda u ulici Kralja Milana 5. U toj kući je imala samo jedan ormar i jedan krevet. Imala je i jednog gusana koji je bio prva linija odbrane. Znate za priču da su guske odbranile Rim – one imaju neverovatan osećaj da na daljinu primete nekog ko dolazi i počnu da gaču. Tako je Draga šest godina držala tog gusana kao alarm. On je živeo sam u prvih 300 kvadrata njene vile. U sledećih 300 kvadrata su bila dva nemačka ovčara, a u trećem delu kokoške i pilići – niste mogli da prođete a da ih ne uzbunite. Tek u četvrtom delu kuće je živela ona sama“, priča Žika Petrović.

Pročitajte još:

Priča i odakle Dragi Mitrićević ta vila i veliko bogatstvo koje je ljubomorno čuvala.

„Bila je ćerka Jovana Dimitrijevića Mitrićevića koji je bio poreklom iz Kragujevca. Njegov otac je bio bogataš pri dvoru, kao i Jovan. Bili su velike škrtice, neverovatno su umeli da oplode kapital, ali sve su čuvali, ništa nisu trošili. Sve je to potom pripalo Dragi i njenoj sestri. Međutim, one su se toliko posvađale oko nasleđa da nisu progovorile do kraja života. Čak su i jednu fotelju testerom presekle napola.“

A koliko je zapravo Draga bila bogata, govori i to što je u svojoj kući imala 16 štednih knjižica – koliko je banaka tada bilo u Beogradu, toliko je knjižica imala, a u njima upisani milionski iznosi.

„Najveći sef u Izvoznoj banci na Terazijama bio je njen. Kada je policija otvorila taj sef, rasuli su se dijamanti, rubini, safiri, zlato, srebro, novac. Celih 12 sati je trajao popis tog sefa. Tim popisom stvari počinje moja knjiga, a nastavlja se prijavom policije da je baba Draga nestala.“

najbogatija beograšanka
Foto: Privatna arhiva

I dok nas Rada Popović vodi kroz knjigu, shvatamo koliko je slučaj nestanka bogate Beograđanke bio veliki.

najbogatija beograđanka
načelnik Rada Petrović; Foto: Privatna arhiva

„Toliko je tenzije bilo da nisu samo domaći mediji svakodnevno izveštavali već i svetski koji su pisali o nestanku čuvene milionerke. Imala je brojne nekretnine, akcije, preduzeća, skoro polovinu akcija Narodne banke Kraljevine Jugoslavije. A ostajala je dužna dinar, dva pekaru preko puta svoje kuće, nije imala kod sebe. I tako iz dana u dan. Imala je samo jednu crnu haljinu, šešir, jednu bluzu, ništa nije trošila na sebe“, priča Žika Petrović.

Knjiga „Do viđenja“ je specifična i jer govori o prvom najvećem nerešenom slučaju beogradske policije, ali i po tome što je to prvi i jedini slučaj kada je policija zvanično angažovala telepatu u pokušaju da pomogne.

„To je bio neviđen skandal, pa umalo da jedno jutro Vlada Kraljevine nije pala“, priča autor i dodaje da roman opisuje događaje koji su toliko čudnovati da je to slika karaktera tadašnjeg društva u Beogradu, ali i ovog današnjeg.

BONUS VIDEO: Verovanja kod našeg naroda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar