Na snazi je upozorenje na intenzivne pljuskove, jak i olujni vetar i lokalnu pojavu grada, a temperatura će pasti čak za 10 stepeni.

I danas će biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom do 36 °C, najavio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ), ali i izbacio upozorenje na nevreme koje stiže u Srbiju.

Tokom poslepodneva i večeri u severnim i zapadnim krajevima Srbije se očekuje jače naoblačenje sa kišom i plјuskovima sa grmlјavinom, jakim i olujnim vetrom i pojavom grada u zoni najintenzivnijih plјuskova, kao i većom količinom padavina za kratak vremenski period (20 do 30 mm).

Foto: RHMZ

Narandžasti meteoalarm upaljen je danas za celu zemlju, a posebna meteorološka najava na sajtu RHMZ daje detalje – prenosimo je u celosti.

„Prvi grmlјavinski razvoji u veoma toploj i nestabilnoj vazdušnoj masi očekuju se od sredine dana, a nailazak izraženog frontalnog sistema iz srednje Evrope do Srbije očekuje se kasnije posle podne i uveče. Do krajnjeg severa Bačke i Banata prolazak fronta očekuje se u periodu između 15 i 18 časova, preko ostalih delova Vojvodine i zapadne Srbije između 18 i 21 čas, a preko centralnih krajeva (Šumadija, Pomoravlјe) između 21 i 00 časova sa tendencijom dalјeg premeštanja na istok i jugoistok u drugom delu noći.

Pročitajte još:

Prolazak frontalne zone preko naše zemlјe biće brz, praćen kišom, plјuskovima, grmlјavinom i jakim i olujnim severozapadnim vetrom, dok se u zoni najintenzivnijih plјuskova očekuje i pojava grada. Lokalno se prognozira 20 – 30 mm za kratko vreme i udari vetra kratkotrajno jači od 20 – 25 m/s.

Foto: RHMZ

Usled očekivane pojave vremenskih nepogoda, na snazi će biti narandžasti meteo alarm. Sutra (24.06.) tokom dana plјuskovi i grmlјavina će biti izraženi na istoku i jugu Srbije (oblast od Borskog i Zaječarskog okruga, Homolјa, preko dela Pomoravlјa i jugoistočne Srbije ka Kosovu i Metohiji), pa će u ovoj oblasti lokalno pasti i preko 30 mm kiše uz pojavu grada i jakog ili olujnog vetra u zoni najintenzivnijih plјuskova.

U nedelјu (25.06.) nema uslova za nepogode – smenjivaće se sunčani i oblačni intervali, a kratkotrajna kiša ili plјusak biće mogući još ponegde na istoku i jugoistoku Srbije, kao i u brdsko-planinskim predelima. U ponedelјak (26.06.) u svim krajevima Srbije pretežno sunčano.“

Foto: RHMZ

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar