Foto: Shutterstock; Tanjug/AP Photo/Luca Bruno;nova.rs

Leto kakvo niko ne priželjkuje.

Stručni tim prognostičara platforme AccuWeather objavio je detalje o tome kakvo nas vreme čeka ovog leta, koje počinje u sredu, 21. juna, oko tri nedelje nakon početka meteorološkog leta 1. juna.

Tajler Rojs i Alan Repert, viši meteorolozi u AccuWeatheru koji su zajedno proučavali vremenske prilike širom kontinenta više od tri decenija, pomno su proučili prethodne godine i vremenske obrasce širom sveta kako bi ustanovili glavne teme nadolazeće sezone.

Meteorolozi AccuWeathera pojašnjavaju da će letnje vreme ubrzo početi u srednjoj i severnoj Evropi, dok bi jugoistočna područja mogla doživeti sporiji prelaz na letnju sezonu. Iako nadolazeća sezona možda neće biti tako sparna kao ranija leta, stručnjaci kažu da bi se mogla pokazati jednako opasnom zbog šumskih požara, velike suše i lošeg vremena.

Koji bi deo kontinenta mogle zadesiti česte oluje? Gde će nedostatak kiše izazvati povećani rizik od požara? Odgovori na to i više mogu se pronaći u opsežnoj AccuWeatherovoj letnjoj prognozi za Evropu 2023, a ono što nas najviše zanima je kakvo vreme se prognozira u našim krajevima.

Oluje na Balkanu

Letnja prognoza AccuWeathera ističe zonu od severne Francuske do Nemačke, Poljske i balkanskih država kao najverovatniji koridor koji će se suočiti s češćim padavinama, a možda čak i teškim vremenskim uslovima u poređenju s ostatkom kontinenta.

Pročitajte još:

Padavine bi trebalo da dosegnu istorijski prosek za veći deo ove regije, što će biti dobra vest za useve širom Balkana, kaže Rojs.

Međutim, iako će padavine pomoći u suzbijanju sušnih uslova u regionu, mogle bi imati štetne posledice za neke zajednice.

“Zona od severne Francuske do Balkana je u najvećem riziku od vremenskih nepogoda u smislu grmljavinskih oluja koje mogu izazvati snažne vetrove i grad”, rekao je Rojs.

Na Balkanu bi oluje mogle rezultirati i značajnim rizikom od iznenadnih poplava jer padavine bi trebale rasti, kako se očekuje, iznad istorijskog proseka za sezonu.

Ipak, nije izgubljena svaka nada da će letnji planovi i godišnji odmori biti potpuno propali jer se, prema Rojsu, tokom leta se očekuju i “lepi periodi”.

Očekuje se da će temperature biti blizu ili malo iznad istorijskog proseka u celom regionu tokom juna, jula i avgusta.

“Očekujemo da će broj dana s temperaturom od 32 Celzijusa ili više biti malo iznad istorijskog proseka ovog leta“, rekao je Rojs.

Suše prete većem delu evropskog kontinenta

Kada su u pitanju druge regije, kao što je jugozapadna Evropa, letnja prognoza AccuWeathera predviđa velike suše i malo padavina koje bi mogle ublažiti taj efekat.

Pročitajte još:

Evropska opservatorija za sušu daje lošu sliku na većem delu Pirenejskog poluostrva, južne Francuske i severne Italije gde suša još traje.

“Iako će ovog leta povremeno biti padavina, svakodnevnih grmljavinskih oluja ili sličnih stvari, padavine neće biti proširene niti značajne”, rekao je Rojs.

Rojs je brzo istakauo da bujične poplave koje su usledile u severnoj Italiji kada je sredinom maja pala sezonska količina kiše nisu imale efekta u ublažavanju suše.

Ranije ove godine, izveštaj koji je objavila Služba za klimatske promene Copernicus detaljno je opisao kako je leto 2022. bilo najtoplije zabeleženo za evropski kontinent, oborivši prethodni rekord postavljen samo godinu dana pre u leto 2021. Opasno vreli uslovi uticali su na gotovo svaki aspekt života, odnevši hiljade života i pogoršavši sušne uslove, što je rezultiralo zapanjujućim otkrićima duž isušenih rečnih korita.

Uopšteno, očekuje se da će ekstremne vrućine biti ređe širom kontinenta u poređenju s poslednjim godinama, prema Rojsu.

“Postaće vruće, posebno od Pirenejskog poluostrva do južne Francuske i severne Italije, ali ekstremna rekordna vrućina prošlog leta verovatno se neće ponoviti“, rekao je Rojs.

Također, blaži uslovi tokom noćnih sati mogli bi dovesti do temperatura iznad proseka za leto u celini na ovim prostorima. Stručnjaci za AccuWeather kažu da bi to moglo dovesti i do zdravstvenih opasnosti.

“Velika većina zgrada u Evropi napravljena je da zadrži toplinu, pa ako se ta mesta ne mogu ohladiti jer se temperature u atmosferi ne snižavaju toliko preko noći, izložićete se većem riziku od zdravstvenih problema povezanih s toplotom jer leto napreduje,” objasnio je Rojs.

Meteorolozi AccuWeathera kažu da je istočna Evropa područje kontinenta za koje je manje verovatno da će doživeti česte talase vrućine u nadolazećoj sezoni. U celini, temperature će se verovatno kretati blizu proseka tokom letnjih meseci.

Sušno, toplo leto može povećati rizik od požara u Skandinaviji

Očekuje se da će leto biti suvlje i toplije – u poređenju s prosekom – na severnoj polovini kontinenta, uključujući Irsku, veliku Britaniju i Skandinaviju.

“Postoji rizik da se u Skandinaviji ponovi 2018. kada je dugotrajno toplo i sušno vreme uzrokovalo izbijanje šumskih požara širom regije”, rekao je Rojs. “Regija nije stvorena da se nosi s takvim vremenskim uslovima”.

***

Bonus video: Vremenska prognoza – 1.6.2023.