Deluje vrlo bizarno, ali postoji objašnjenje.
Na Tviteru se pre izvesnog vremena pojavio video na kojem se jasno vidi kako se odrezani komad mesa, točnije junetine, grči.
Ubrzo su se pojavile brojne teorije, od kojih su mnoge išle u pravcu toga da je životinja i dalje živa i pokreće mišić, piše Index.hr.
Adding salt to freshly cut meat causes it to spasm. The sodium in the salt triggers still-functioning neurons in the meat, causing a cascade of muscular contractions. https://t.co/siVXTCJsGH Full explanation here: https://t.co/X6H4limK1Q pic.twitter.com/Pie7e0B6Rw
— Steve Stewart-Williams (@SteveStuWill) November 27, 2020
Međutim, jedan korisnik je objasnio o čemu je reč – izgleda da iza ovog fenomena stoji obična so (natrijum hlorid).
„Dodavanje soli sveže izrezanom mesu izaziva grč. Natrijum u soli pokreće još uvek funkcionalne neurone u mesu, uzrokujući kaskadu mišićnih kontrakcija“, napisao je.
***
Bonus video: Junetina sa pečurkama u crvenom vinu