Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs, TikTok/galluzzojulian

Niko nije očekivao ovo.

Julijan Galuco je Kanađanin, poreklom iz Italije, koji u Srbiji živi od 2019. godine. On na svom Tiktoku redovno deli iskustva iz svog života i u jednom videu je odlučio da uporedi zdravstveni sistem u Kanadi i zdravstveni sistem u Srbiji.

„Svi širom sveta koji nikada nisu videli kanadski sistem na delu misle da je tako neverovatan, ali istina je drugačija. Ja sam u Srbiji. Ne Švajcarska, Norveška ili Švedska. Iz mog iskustva, srpsko zdravstvo je bolje od kanadskog“, stoji u opisu videa.

@galluzzojulian Everyone around the world who has never seen the Canadian system in action thinks its so amazing, but the truth is different. I'm in Serbia. Not Switzerland, Norway, or Sweden. From my experience, Serbian healthcare is dramatically better than Canadian. #canada #serbia #healthcare ♬ Sunny Day - Ted Fresco

Julijan je do zaključka došao uporedivši kakvi su doktori, koliko se dugo čeka, u kom su stanju bolnice i kakvo je osoblje.

„Zdravstveni sistem u Kanadi i zdravstveni sistem u Srbiji – koji je bolji. Kada su u pitanju doktori, viđao sam kanadske lekare koji prepisuju pogrešan lek, lekove koji se ne mešaju a u Srbiji je sve bilo savršeno, tako da Srbija dobija ovu rundu.

Pročitajte više

Hajde da pričamo o čekanju. Ako je hitno, osim u slučaju da umirete, verovatno ćete morati da čekate četiri, pet, možda šest, sedam sati. U srbiji dolazite instant (na red), tako da Srbija i ovde lagano pobeđuje.

Zatim, ustanove. Sve je novije u kanadskim bolnicama, pa poen ide Kanadi ali generalno koga briga.

Pročitajte više

Hajde da pričamo o osoblju. U Kanadi sam video pune čekaonice, sa samo jednom sestrom koja ide okolo i trčkara kao pile i pokušava da pomogne ljudima. Apsolutna ludnica. U srbiji, međutim, tu je uvek neko ko može da ti pomogne, nije ludnica, nije gužva, sve ide glatko. Srbija pobeđuje i znam da je pomalo iznenađujuće ali tako je.“

Mnogi su u komentarima pisali da ne mogu da veruju da je Srbija „pobedila“.

„Da li pričamo o istoj Srbiji“, pitao je jedan komentator.

„Ja sam Srbin koji živi u Kanadi preko 20 godina i slažem se sa tobom“, dodao je drugi.

***

Bonus video: Ko je nadležan za kontrolu rada privatnih zdravstvenih ustanova

Komentari

Svi komentari (2)