Foto: Shutterstock

Ima samo reči hvale.

Na sajtu boredpanda se nalazi članak u kom Kanađinin opisuje kako je doživeo Srbiju i taj tekst je veliki podsetnik na to koliki je turistički dragulj Srbija i zbog čega je vredna obilaska.

„Okružena popularnijim balkanskim zemljama kao što su Hrvatska, Mađarska ili Bugarska, Srbija je zemlja u usponu koju treba otkriti. Moje ime je Guido Gutierrez Ruiz, i ovo je bio moj drugi put da putujem na ovo još uvek egzotično mesto, a ovaj put sam mogao da istražim više njegove istorije, kulture i gastronomije. Kroz svoje slike (@guigurui) želeo sam da vam pokažem lepotu koju ova zemlja može da ponudi.

Jedna reč – oduvan. Šetajući ulicama glavnog grada, količina energije koju osećate je neverovatna. Postoji nešto u gradu što vas jednostavno nasmeje.

Bilo da se šetate pešačkom ulicom Knez Mihajlovom, kojom se ide od čuvenog Trga Republike do Kalemegdanskog parka i čuvene Beogradske tvrđave ili idete na kafu na nekoj od njenih mnogobrojnih terasa, ovo je mesto broj jedan za posetu.

Drugi po veličini grad u zemlji nalazi se samo 100 km severno od glavnog grada. Reka Dunav deli grad između starog i novijeg dela grada. Naselje Petrovaradin je dobro očuvana kaldrmisana varoš sa tvrđavom koja gleda na grad. Novija strana grada puna je ulica pogodnih za pešake, terasa i spektakularnih fasada.

Ovo je sasvim posebno mesto za videti. Manastir Žiča je mesto gde je krunisano do sedam kraljeva. Iako je delimično obnovljena, glavna kula datira iz 1210. godine kada ju je postavio Sveti Sava, zaštitnik Srbije.

Pročitajte više

U redu, dakle, ovde se beži od stvarnosti. Drvengrad je selo koje je izgradio Emir Kusturica za film „Život je čudo“. Živopisno selo gde možete da posmatrate veličanstvene panorame planinskog lanca.

Smešten oko 190km južno od Beograda, stigao sam u Kraljevo. Njegovo ime je prevedeno kao „Kraljev grad“ pošto je tu bil krunisanje.

Smešten u predelu vinograda, posetio sam crkvu Svetog Đorđa; Kraljevski mauzolej kraljeva Srbije. Mauzolej dinastije Karađorđević smatra se jednim od najznačajnijih spomenika srpske kulture i nasleđa. Njena unutrašnjost, pored toga što je prekrivena sa 40 miliona tesera koje reprodukuju mozaik, ukrašena je antičkim freskama i mermernim podovima – autentičnim draguljem.

Osnovan 1190. godine, ovaj manastir, opasan zidinama i proglašen za svetsku baštinu, sadrži dve crkve: Bogorodičinu crkvu i Crkvu Kralja. Takođe, najveći je i najbogatiji pravoslavni manastir u Srbiji.

Pročitajte više

Nalazi se na zapadu zemlje, zlatiborski region u jednom od najpoznatijih u Srbiji. Među borovim i smrčevim šumama, leži selo Zlatibor.

On se fokusira na turizam u ovom regionu i koji je postao jedna od najpopularnijih destinacija Srba. Restorani, koncerti, prodavnice, barovi okruženi veštačkom lagunom i šumama. Savršeno mesto za uživanje u prelepoj prirodi.“

***

Bonus video: Srpski stubovi kulture koji su pod zaštitom Uneska

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar