Sitnice koje ukus znače! Obratite pažnju na ove trikove, odnosno tehnike koje koriste profesionalci i otkrijte novu dimenziju svih jela koja ste do sada možda pogrešno pripremali...
Kuvate bezukusnu hranu? Ne zaboravite da je odgovarajuće posolite. Profesionalni kuvari veruju da će hrana imati bolji ukus ako pomalo solite tokom celog procesa kuvanja, a ne samo jednom na kraju.
Još uvek niste zadovoljni ukusom? Stavite malo šećera u hranu! Šećer će imati efekat ako pripremate sos sa osnovom paradajza koji nisu u sezoni (i nedostaje im prirodne slatkoće). Šećer će unaprediti ukus i pečene šargarepe ili cvekle.
Sosevi u restoranu su uvek sjajni i gusti jer im kuvari pred kraj termičke obrade dodaju komadić hladnog maslaca. Pokušajte.
Znate li zašto je piletina i ćuretina sočnija u restoranu? Zato što profesionalni kuvari potapaju meso u slanu vodu pre termičke obrade kako bi ga omekšali i učinili ga slasnijim.
Dobri kandidati za ovaj postupak su komadi mesa koji inače imaju manje masnoće poput pilećih ili ćurećih prsa, te svinjskih kotleta, a u slanu vodu možete ubaciti čak i gambore.
Bez obzira pripremate li se za pečenje odreska ili celog pileta u pećnici, uzmite papirnate ubruse i njime osušite meso pre termičke obrade. Uklonite li višak vlažnosti u odabranoj namirnici, zagarantovaće hrskavije pečeno meso.
Nakon pečenja nemojte meso odmah seći, već ga pustite da se “odmori“. Meso se obično „odmara“ otprilike pola vremena od sveukupno utrošenog vremena za termičku obradu. Toekom “odmora“ sokovi se stabilizuju u pečenju zbog čega ćete svojim ukućanima i prijateljima servirati sočnije meso.
Pre nego što počnete kuvati, tostirajte orašaste plodove u rerni, a začine poput kumina ili kardamoma zagrejte u tiganju. Na taj način otpustićete njihova prirodna ulja te pojačati njihov ukusni profil. Tek onda ih dodajte svojih slanim i slatkim kreacijama.
Neverovatno je koliko će malo sveže isceđenog limunovog soka unaprediti ukus vašeg obroka. Bez obzira imate li na tanjiru povrće kuvano na pari ili tunu iz konzerve, dodajte im malo soka limuna. Oduševićete se rezultatima.
Neke namirnice bolje je kuvati na niskoj temperaturi kako bi održale svoju sočnost. Jaja su finija ako ih kuvate postepeno i polako.
Profesionalni kuvari paze na svoje noževe jer znaju da im samo kvalitetna pomagala garantuju dobro odrezano i pripremljeno jelo. Isplati se uložiti novac u kvalitetna kuhinjska pomagala i posuđe, piše punkufer.
***
Bonus video: Dobila je otkaz u restoranu, sad kuva umesto sto mama
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: