Sarajevski ćevap i zvanično je postao zaštićen kao brend, čime je završena procedura zaštite proizvoda sa oznakom geografskog porekla u Bosni i Hercegovini, objavljeno je danas na konferenciji za novinare u sarajevskoj Vijećnici, a najavljena je i zaštita sarajevskog somuna.
Sarajevski ćevap je sada postao poseban tradicionalni autohtoni bosanskohercegovački proizvod, a sledi mu i zaštita u Evropskoj uniji, javlja BHRT.
Gradonačelnica Benjamina Karić istakla je kako je današnji dan istorijski trenutak za Sarajevo i podsetila da je gradska uprava pre dve godine pokrenula proces zaštite sarajevskog ćevapa.
„Jako je važno da brendiramo sve ono što je naše. Sarajevski ćevap je sada zaštićen kao brend, zaštićen je kao poseban tradicionalni autohtoni bosanskohercegovački proizvod. Važno je da će sada slediti mogućnost i zaštite ćevapa u Evropskoj uniji. Možemo odmah najaviti da idemo i u jednu akciju zaštite sarajevskog somuna“, rekla je gradonačelnica Sarajeva i zahvalila na podršci organizaciji USAID.
Direktorka misije USAID u BiH Kurtni Čab izrazila je zadovoljstvo što je sarajevski ćevap zaštićen kao brend.
„Osim toga što je izuzetno ukusan, sarajevski ćevap je i ključni dio turističke i gastronomske ponude ovog grada. Nijedno putovanje u Sarajevo nije potpuno bez uživanja u ovoj lokalnoj deliciji“, rekla je Kurtni Čab, ističući da svoje prijatelje iz Amerike uvek prvo odvede u ćevabžinicu.
„Jer ako nisu probali ćevape, onda nisu ni osetili puni duh Sarajeva“, rekla je direktorka misije USAID u BiH.
Za večeras je na trgu ispred Baščaršijske džamije najavljena degustacija ćevapa za sve građane i goste Sarajeva, u kojoj će učestvovati članovi Udruženja sarajevskih ćevabdžija.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare