Beer fest, Bir fest, drugo veče
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Koja su to mesta u Srbiji gde provereno može da se pojede odlična pljeskavica?

Najbolja moguća preporuka kad je u pitanju dobra klopa je svakako ona od usta do usta. Uostalom, koliko je lokala po Srbiji za koje nikad nećete videti reklamu na TV-u, a uvek su krcati jer se jednostavno zna da se tu dobro jede.

Beer fest, Bir fest, drugo veče
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

A kad je u pitanju neprevaziđena pljeskavica? Koja su to mesta u Srbiji gde ćete garantovano pojesti dobru pljesku?

To smo vas pitali u onlajn anketi i evo kojih 10 mesta ste izdvojili kao ubedljivo najbolja.

Pročitajte još:

Mrak Niš (bilo gde u Nišu)

Mrak je stara niška kafana, ušuškana na periferiji grada, koja svoj renome gradi na istoj lokaciji preko 30 godina. Iako nije u centru, i ne postoji dugo da bi stari boemi pričali o njoj, i slabiji poznavaoci kafane su čuli za Mrak, mesto gde je hrana najbolja u gradu.

Ovde su jeli najpoznatiji pevači, glumci, sportisti, državni zvaničnici. Dolaze za vikend iz Beograda, Novog Sada, Subotice, ali i iz okolnih zemalja samo da osete ukus niške hrane. Kada odlaze, svrate da jedu, da ponesu. I ko je jednom došao u Mrak uvek mu se vraćao.

Kod Bibca u Leskovcu (bilo gde u Leskovcu)

View this post on Instagram

A post shared by David Grech Urpani (@gupani)

Za Bibac kažu da nije samo restoran, to je komad života, tradicija koja traje vec tri decenije. Smešten na samom ulazu u Leskovac ovaj restoran ima priču koja seže duboko u prošlost i obeležava jug Srbije.

Njihov koncept je prepoznatljiv širom Srbije.

To je mesto gde se preklapaju ukus i leskovačka tradicija.

To je priča o nasleđu, predanosti i ponosu.

Iz Bibca vas pozivaju da dođete i istražite svet ukusa koji je izdržao test vremena. Domaće roštilj meso i dimljene poslastice samo su mali deo onog što nude. Očekujte autentične ukuse, srdačnu atmosferu i pravo gastro putovanje.

Inače leskovački kraj je nadaleko čuven po roštilju, pa tako i po savršenoj pljeskavici, te nećete pogrešiti gde god da sednete da jedete u ovom kraju.

Kamiondžije Svrljig

Za restoran Kamiondžije se priča da je pravo mesto da okusite bogatu gastronomsku ponudu koja krije mnoga iznenađenja.

Tu ćete u bilo koje doba dana čitave sedmice dobiti porcije kakve nigde niste videli – običnu pljeskavicu od pola kilograma, punjenu od najmanje 800 grama, a kobasice i dimljene vešalice su već posebna priča jer njihova porcijaška količina iznosi po metar…

Svrljiški kraj poznat je po dobrom jagnjećem pečenju, siru i mlečnim proizvodima, ali baš za restoran Kamiondžije kažu da je carstvo dobre hrane već godinama.

Obelix u Bogatiću

Još jedno mesto u Srbiji gde se jede odlična pljeskavica je Obelix u Bogatiću. Sve je počelo pre više od dve decenije kada je to još bila mala i skromna radnja, ali zahvaljujući vernim mušterijama i mukotrpnom radu i zalaganju osoblja Obelix je postao to što je danas.

Kod Mare, Beograd

Ono na čemu se, pre svega, zasniva roštilj kod Mare, od postanka do danas, jeste kvalitet.

Prvoklasno meso, tehnika spremanja i pečenja, sveži začini i neposredan odnos ljubaznih prodavaca sa potrošačima je ono što Maru stavlja u sam vrh lestvice u ovom poslu. A mušterije posebno vole baš – pljeskavicu.

Kod Bore, Valjevo

Kod Bore u Valjevu je kafana sa autentičnom domaćom srpskom hranom u ruralnom ambijentu i sa tradicijom dugom preko pola veka.

Za pljeskavicu kod Bore ćete često čuti – tako je dobra da ciljano dođem iz Beograda da jedem kao čovek za pristojne pare. Poseban specijalitet je živa pljeskavica za koju kažu da je pravi gastronomski delikates.

Lord, Čačak

Lord u Čačku je restoran brze hrane i dobro poznato mesto u centru grada.

Tu je, kako kažu, klopa fantastičnog ukusa, sa najboljim kvalitetom mesa i pristupačnim cenama. A omiljena jela su pljeskavica u lepinji i punjena pljeskavica.

View this post on Instagram

A post shared by Cacak Lord (@cacaklord)

Gitan, Ivanjica

Gitan u Ivanjici je jedno od onih ugostiteljskih mesta za koja ćete retko gde videti reklamu, ali ako odete da tamo jedete, sigurno će vam ostati u sećanju i poći će vam voda na usta kad god se setite njihove pljeskavice.

Gitan u Ivanjici je spoj tradicije, iskustva i kvaliteta koji traje.

Bilo gde u Vranju

Na samom jugu Srbije nalazi se grad za koji kažu da je specifičan po mnogo čemu i da njegove vijugave kaldrmisane ulice i dalje čuvaju duh starih vremena. Vranje je grad boema i meraklija i svoje goste dočekuje raširenih ruku.

Poznat je po odličnim gastronomskim specijalitetima u kafanama kojih ima dosta. U Vranju se savršeno spajaju istočnjačka i srpska tradicija, a njihova pljeskavica je svakako prvoklasna.

Bilo gde u Novom Pazaru

Vekovima je Novi Pazar bio ključni grad na putu od istoka ka zapadu, a uz zanatstvo i trgovinu, cvetale su i kafane.

U Pazaru se oduvek dobro jelo i svaki putnik i gost je i ranije i sada mogao da uživa u specijalnoj kulinarskoj ponudi koja je prava rapsodija za nepca.

Stoga, ako biste da probate pravu pljeskavicu, Novi Pazar svakako treba da bude na vašoj gastro mapi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare