Pitali smo vas na mrežama kojeg jeftinog jela se nikad ne biste odrekli, čak ni kad biste se obogatili toliko da uvek možete da poručite šta god poželite. Pobednik je - pasulj.
„Sirotinjska“ jela koja su bila na svakom stolu u Jugoslaviji možda se neće naći na reklami za otvaranje novog fensi restorana, ali definitivno su ona koja su nam najukusnija, samo od njih se tako lepo najedemo i mirišu na detinjstvo. Ipak, ni kad bismo mogli da biramo specijalitete iz svih drugih krajeva sveta, ne bismo ih se odrekli tih domaćih jela koja su jednostavna za pripremu i štede novčanik.
Na prvom mestu pasulja – sudeći po više od 1.000 odgovora pristiglih na pitanje koje smo vam postavili na mrežama: „Koje jeftino srpsko jelo biste zauvek jeli, čak i kad biste se obogatili?“
„Pasulj, brate! Obožavam ga!“, bio je jedan od prvih i odmah se naslućivalo koje će jelo „izdominirati“.
Čorbast, klot, prebranac, meljani, pa i „pasulj od juče“ – nižu se u komentarima, a dobili smo i jedan recept.
„Pasulj bez mesa, stavim i zapržim istom smesom, beli i crni luk, zelen, suva ili sveža crvena paprika aleva, 2 lista lovora, malo i začin bosiljak, kao i malo bibera bilo u zrnu ili mleven i kašika ajvara. Onako srednje čorbast. U povećoj šerpi da stane 800 grama pasulja.“
Mada se inače u Srbiji više priča o tome gde se jede najbolja pljeskavica, u ovom slučaju prvo padaju na pamet brojna „skromna“ jela naših detinjstva, oko čijih se naziva možda nismo usaglasili, ali znamo da su ih naše bake najbolje pravile.
„Ono što je moja baka zvala prženica – upržen luk, paprika, paradajz, jaja na kraju…. Sa njenom nekom posebnom pogačom. Ta nedeljna jutra… ufff…“
„Kačamak sa sirom, pa odozgo preliven sa malo topljene masti i tucanom paprikom.“
„Vruću domaću pogaču sa domaćim sirom unutra i pečene ljute papričice na Smederevcu u salati sa belim lukom i uljem i naravno pre toga prava domaća hladna rakijica šljivovica.“
„Popara vala ne znam koliko para da imam nju bih jela i jaja, ako biramo to od najjeftinjih jela naših“.
„Masti, hleba i paradajza. To pičim i sada za ručak“.
„Poparu, prženice, mekike, testo sa krompirom, bećarac…. U stvari ne vidim razlog za promenu ishrane sa drastičnim povećanjem prihoda. Jedem ono što volim.“
„Podvarak, pasulj, cicvaru, štrudlu sa makom i sa orasima, grenadir, flekice s kupusom, pihtije… Spisak malo poduži“.
Doduše, neki nisu bili načisto „koja su uopšte danas ta jeftina jela“, što ima smisla sa sve skupljim namirnicama.
„Nema više jeftinih jela tako da sve je stvar ukusa“, kažu.
„Ne znam koliko je jeftino, mnogima jeste, nekima nije, i ne znam koliko je isključivo srpsko jer varijacije istog se nalaze i u grčkoj i u turskoj kuhinji, ali se masovno jede u Srbiji a to je čuvena gospođa sarma, jedino jelo koje mogu jesti za sva tri obroka u istom danu bez problema“, proširili su priču.
„Sarma bez premca. Nema zamenu“, složila se većina, pa je sarma, iako se obično ne smatra jeftinim jelom, takođe izbila sam u vrh liste. Zajedno s još jednim specijalitetom od kiselog kupusa.
„Podvarak sa suvim rebrima i prasetinom. Nije baš da sam skroman i nije to baš i jeftino, ali je to moje omiljeno srpsko jelo“.
U nastavku su se nizala jeftina, ali i ne baš jeftina, poznata, ali i neka malo zaboravljena domaća jela.
„Kapamu, sarmice u vinovom lišću, punjene paprike u suvim, crvenim paprikama, prženiju, moravsku salatu, šopsku salatu, trljanicu, pogaču iz crepulje, od kolača, salčiće, ružice, šne nokle, koh, neka slatka a ima ih poviše, sok od višanja, sok od zove…“; „belmuž“; „čvarci – mada više nisu jeftini“; „sarme, musaku, bećarać i punjene paprike“; „ajnpren čorbu„; „vlaške plašinte“; „ljevak sa tikvicama kljukušu sa maslacom ili ti lučenicu“; „čorbu od bundeve, pečenu bundevu, pitu od bundeve“; „slatki kupus sa ovčetinom, sarma od ŗaštana i ovčije kiselo mleko“; „nasuvo s krompirom, krompir u čakšire sa slaninom i lukom“…
Pa, možda među ovim favoritima nađete inspiraciju za neke nove kulinarske akcije.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare