Gosti će biti oduševljeni.
Uz slavski kolač i žito, trpeza za krsnu slavu po pravilu je puna najrazličitijih đakonija. Ipak, ni čorbice, supice, meso, ni salate, ni torte kao da nikako ne mogu da budu u prvom planu od onoga što prvo dolazi. Predjela za slavu imaju posebno mesto u toj kulinarskoj priči i poznato je koliko se domaćice trude da baš tu pokažu svoje umeće. To je ono što prvo iznose pred svoje goste i po pravilu tih slaniša se uvek prejedemo jer ne možemo da im odolimo, a mesta treba ostaviti i za sve ono što sledi.
A pošto se sezona slava bliži, dobro je na jednom mestu imati najbolje recepte za predjela, i posna i mrsna.
Pojedine domaćice priznaju da je lakše napraviti mrsna predjela za slavu, ali i ona posna lako mogu da budu specijaliteti uz prave instrukcije.
Sastojci:
1 pakovanje tost hleba (12-15 kriški)
200 g ajvara
200 g tunjevine
1 kašika senfa (i/ili 1 kašika posnog majoneza)
2-3 kisela krastavčića
so
biber
majčina dušica
mirođija po ukusu
Priprema:
Za fil ajvar pomešajte sa tunjevinom koju ste pre toga ocedili. Umešajte i senf ili majonez. Zatim ubacite seckane kisele krastavčiće i začinite, te ponovo dobro promešajte.
Na tacnu stavite red tost hleba, a preko premažite filom. Slažite zatim redom tost hleb, pa fil sve dok ne potrošite sastojke. Tortu možete da na kraju ukrasite posnim majonezom ili senfom, a odozgo da izrendate posni kačkavalj.
Stavite u frižider preko noći da hleb dobro upije fil i da torta lepo omekne.
Sastojci:
Za koru:
16 kašika brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
400 g obarenog spanaća
400 ml kisele vode
Za fil:
200 g posnog majoneza
500 g kuvanog krompira
5 kiselih paprika
so
biber
peršun
mirođija po ukusu
Priprema:
U vangli sastavite brašno, parašak za pecivo i so, te ubacite sitno seckani bareni spanać i vodu. Sve te sastojke dobro umešajte da dobijete ujednačenu smesu. Po ukusu dodajte i susam, a deo brašna po želji zamenite mlevenim orasima, bademima ili lanom.
Smesu koju ste pripremili podelite na dve celine od kojih ćete ispeći dva rolata. Prvi deo izručite u pleh obložen pek-papirom i držite u rerni na 180 stepeni dvadesetak minuta. Kad se rolat ispeče, iz pleha ga stavite na vlažnu krpu i vrlo lagano urolajte.
Ostavite da se ohladi i za to vreme isto spremite drugu koru.
Kad druga kora bude gotova i hladila se, nafilujte prvu.
Za fil u majonez stavite kuvani izrendani krompir, sitno iseckanu kiselu papriku i začine i izmešajte. Podelite fil na dve celine i prvom polovinom premažite prvu koru. Polako uvijte u rolat.
Ostatkom fila premažite drugu koru i isto lagano uvijte u rolat.
Rolate stavite u frižider na najmanje dva sata da fino omekšaju i upiju fil.
Sastojci:
1 kg gotovih kora za pitu
1 kg šampinjona
3 struka praziluka
so
biber
200 ml ulja
700 ml kisele vode
300 g brašna
300 g griza
1 kesica praška za pecivo
Priprema:
Očišćene šampinjone isecite na listiće, a praziluk na kolutiće. Propržite na ulju na laganoj vatri, uz mešanje. Na kraju začinite, promešajte, pa sklonite s vatre da se ohladi.
Za nadev sastojke umutite mikserom u kompaktnu smesu. Kore podelite na jednake delove – za jedan rolat vam trebaju tri kore.
Tri kore premažite filom, pa na treću stavite šampinjone, te uvijte u rolat. Stavite na pleh obložen pek-papirom. Nastavite sve isto sa ostalim korama i filom dok ne potrošite sav materijal.
Kad pitu složite, premažite je s malo ulja i pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.
Kad je izvadite iz rerne, pokrijte krpom i secite kad se ohladi.
Sastojci:
800 g šampinjona
2 konzerve sardine
1 crvena pečena paprika
100 g biljnog kačkavalja
1 limun
Priprema:
Šešire pečuraka naređajte u pleh koji ste nauljili. Sardine izmiksajte u blenderu sa sve uljem iz konzerve. Ubacite naseckanu papriku i stabljike šampinjona. Dodajte i limunov sok i začinite. Napunite šampinjone i pecite u rerni 15 minuta na 180 stepeni. Izrendajte kačkavalj, stavite preko i ostavite još malo u rerni da se istopi.
Sastojci:
1 kg mešavine za rusku salatu
5-7 kiselih krastavčića po ukusu
soli po ukusu
oko 500 g posnog majoneza
Priprema:
Povrće pomešajte u činiji i, ako želite, ubacite i seckane kisele krastavčiće. Posolite.
Majonez umešajte postepeno i onda stavite salatu u frižider.
Sastojci:
500 g posnih makarona
400 g mešavine kukuruza šećerca, graška i seckane šargarepe
400 g posnog majoneza
100 g susama
so
biber
Priprema:
Makarone skuvajte u posoljenoj vodi s malo ulja, procedite i ostavite da se prohlade. Skuvajte povrće, a susam propržite na tiganju samo minut, dva. U većoj činiji pomešajte makarone, povrće, susam, majonez i začine.
Sastojci:
300 g brašna
200 g pečenog susama
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
100 ml ulja
50 ml kisele vode
Priprema:
Umešajte vrašno, susam, pecivo i začine. Ulijte ulje i vodu i mesite testo.
Odvajajte komade od testa i modlicama pravite korpice. Testo stavite u modlu i utisnite da dobijete oblik po želji. Korpice pecite na 180 stepeni dvadesetak minuta, onda ostavite van rerne da se prohlade, pa tek onda vadite iz modlica.
Korpice napunite nadevom po želji – tunom, ribljom paštetom, posnom ruskom salatom, ajvarom…
Sastojci:
1 list oblande
2 konzerve tunjevine
100 g kukuruza šećerca
3 veća kisela krastavčića
2 kašike prženog susama
100 g margarina
so
biber
kečap
Priprema:
Oblandu položite između dve vlažne krpe da malo omekša dok spremite fil. Tunu ocedite od ulja, pa ubacite margarin i sve izmiksajte. Ubacite i naseckane krastavčiće, kukuruz i susam. Sve lepo sjedinite, oblandu nafilujte, pa je urolajte. Stavite u frižider na dva sata da se stegne, a pre služenja i sečenja rolat premažite kečapom.
Recepata za mrsna predjela za slavu ima nebrojeno, ali u tom moru izdvajaju se favoriti koje mnoge domaćice ne zaobilaze.
Sastojci:
1 pakovanje kora za slanu rozen tortu
500 g krem sira
400 g pavlake
3 kašike ajvara
150 g majoneza
100 g kiselih krastavaca
200 g šunke
200 g kačkavalja
Priprema:
U činiji sjedinite pavlaku, krem sir i majonez. Time nafilujte prvu koru, ali ne sasvim do ivica. Preko stavite šunku. Onda drugu koru namažite filom i tim delom je stavite na šunku. Na drugi suv deo kore stavite tanko fila. Preko naređajte kačkavalj u listićima.
I treću koru premažite s jedne strane filom, pa stavite na kačkavalj. Na suv deo kore stavite tanko fila, pa preko šunku.
U činijici sjedinite 3 kašike tog belog fila i dve kašike ajvara. Tim nadevom namažite koru koja je na vrhu i preklopite sledećom korom. Kisele krastavčiće narendajte i ocedite blago od vodice, te sjedinite sa četiri kašike belog fila. Premažite koru koja je na vrhu i drugu stavite preko nje. Namažite belim filom i naređajte šunku preko. Ponovo jednu stranu kore namažite filom,pa preklopite šunku.
Tortu pokrijte providnom folijom i odozgo stavite nešto težeda pritegne. Ostavite najmanje 30 minuta, pa namažite belim filom i preko narendajte kačkavalj.
Sastojci:
1 list oblandi
200 g krem sira
2 kisele pavlake
100 g majoneza
200 g pečenice
4 šargarepe
150 g zelenih maslina
150 g kačkavalja
Priprema:
Šargarepu skuvajte naseckajte na sitno. Naseckajte i pečenicu i masline. Umešajte sir, pavlaku i majonez i time namažite oblandu. Pospite šargarepom, pečenicom, maslinama i rendanim kačkavaljem. Posle desetak minuta oblandu urolajte i stavite u frižideru da se stegne.
Sastojci:
4 jajeta
2 kašike rena
60 g svežeg kravljeg sira
so
suvi biljni začin
mleveni biber
2 kašičice narezanog vlašca
Priprema:
Jaja kuvajte u blago posoljenoj kipućoj vodi desetak minuta. Oljuštite ih, prerežite po dužini i izvadite žumanca.
Žumanca, ren, sir, so i biber mešajte sve dok ne dobijete ujednačenu smesu. Na kraju ubacite i kašičicu vlasca. Polovine jaja napunite smesom, a preko pospite preostali vlašac.
Sastojci:
150 g krekera
300 g svežeg kravljeg sira
100 ml kisele pavlake
1 kašika iseckanog peršuna
malo soli
300 g sira edamera
50 g zelenih maslina
50 g čeri paradajza
Priprema:
Dobro oceđen sir pomešajte s pavlakom, iseckanim peršunom i malo soli. Edamer nasecite na kocke, a masline očistite od koštica.
Na svaki kreker kašičicom stavite malo pripremljenog kravljeg sira, a na to stavite drugi kreker i opet svež sir.
Na sir stavite kocku edamera, maslinu i paradajz. Sve probodite čačkalicom i zalogajčić je spreman.
Isto uradite s ostatkom materijala, s tim što sve krekere možete zameniti isečenim tostom.
Sastojci:
200 g krompira
200 g šargarepe
200 g graška
200 g kiselih krastavčića
200 g šunke
300 g majoneza
100 g pavlake
2 kuvana jajeta
so, biber
Priprema:
Krompir i šargarepu isecite na kockice, ubacite u ključalu posoljenu vodu i kuvajte dok ne omekša. Skuvajte i grašak dok ne omekša.
Šunku, krastavčiće i skuvana jaja isecite na kockice. Sve lepo sjedinite, ubacite majonez, pavlaku i začinute. Umešajte i stavite u frižider.
Sastojci:
nekoliko crvenih pečenih paprika
2 čaše pavlake
2 kašike majoneza
malo soli
Pripema:
Pečene paprike naseckajte na kockice, ocedite, posolite i umešajte sa pavlakom. Ovu jednostavnu salatu je najbolje praviti pre služenja da paprika ne bi pustila vodu.
Kada je u pitanju serviranje predjela za slavu, slobodno pustite mašti na volju jer ne možete mnogo pogrešiti. Ali da bi sve bilo pristupačnije gostima i jednostavnije, mešovito predjelo možete da ređate u okrugle tanjire, salate u manje činijice, kanapei idu na ovale, punjene pečurke odvojeno sa čačkalicama, recimo, na drvenu dasku.
Jedan od jednostavnih a zanimljivih primera je da sastojke za predjelo ređate u krug na okrugli veliki tanjih od spolja na unutra. Ono čega imate najviše i što verujete da se najviše jede stavite po obodu tanjira ceo krug. Sledeći nivo neka ide druga vrsta suhomesnatog i tako redom do sredine tanjira.
Tu u sredinu možete da stavite par kašika kajmaka ili nekog drugog nadeva, a od toga ka ivici tanjira da rasporedite štanglice kačkavalja, krastavčića, crvene barene paprike, ali da ne prekrijete savim suhomesnato. Ponegde udenite koji listić peršuna da sve deluje lepše.