Foto: Vladislav Mitić

Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak ? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.

Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.

O AUTORU:

Foto: Shutterstock

Kuva majstor amater: Gnječeni pasulj poželjan i mimo posta

Gnječeni pasulj, papula, meljanac, tučeni pasulj ili grah svejedno. Obavezno se služi u vreme posta i za posnu slavu. Nikoljdan pred nama je uvek dobar povod za to. Ipak bilo bi dobro da ovo zdravo i ukusno jelo spremimo češće. I kada nije „posno crveno slovo“ – bez povoda i običaja, kao nekad. Da se ne zaboravi, ili još pre zbog dobrog zalogaja.

Sastojci

1kg pasulja (vrsta pasulja koji najviše volite)

2 lista lovora

3 veće glavice luka – sitno naseckanog

2 dl ulja

so, biber

1 ravna kašika aleve paprike

3-4 čena belog luka – iseckanog

malo vegete

Priprema

PREPORUČUJEMO:

KORAK 1: Pasulj koji je prenoćio u vodi staviti na vatru i kada proključa kuvati ga 10 – tak minuta, pa tu prvu vodu prosuti. Naliti drugu vodu, dodati lovor, pa pasulj kuvati na srednjoj
vatri sve dok ne omekša i opna ne popuca. Tako kuvan, procediti, a deo vode sačuvati.

KORAK 2: Pasulj posoliti i dobro gnječiti uz dosipanje po malo vode (u kojoj se kuvao), kako bi se napravila kremastua masa gustine pire krompira.

Foto: Shutterstock

KORAK 3: Luk propržiti na ulju i kad postane staklast dodati beli luk, malo vegete i alevu papriku , pa sve držati na vatri još jedan minut. Dve trećine tako spremljne zaprške dobro izmešati sa izgnječenim pasuljem, a trećinu upotrebiti pred serviranje.

Posluženje

Papulu servirati u lepu činiju, a pred samo poluženje dodati preostalu i zagrejanu zapršku. Poslužiti obavezno i salatu od rotkve sa prazilukom

Savet uz ovaj recept

Pasulj možete skuvati i dan ranije, a pred služenje izgnječiti i zapržiti lukom i alevom paprikom.

Predlog i drugih posnih predjela i priloga:

Krompiruša

pita krompiruša majstor amater
Foto: Vladislav Mitić

Brusketi sa belim lukom

Brusketi sa belim lukom i topljenim sirom, Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Pašteta od patlidžana najbolja sa brusketima

Foto: Shutterstock

Ratatuj

Majstor amate
Foto: Shutterstock

Rizi-bizi

Rizi bizi na crveno-kremasti pirinac na mediteranski nacin
Rizi bizi na crveno-kremasti pirinač na mediteranski nacin FotoShutterstock

Za dane posta flekice sa kupusom

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Dalmatinsko ili dunavsko varivo

Foto: Shutterstock

Bukovače – dopušteno „meso“ u vreme posta

Majstor amater, recept dana
Foto: Shutterstock

Prijatno, želi Vam Majstor Amater!

Sutra:
Kuva majstor amater: Namaz od skuše zdrav, jeftin i za oskudaciju!

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar