Nikoljdan, praznik i krsna slava gotovo polovine pravoslavnih Srba, već kuca na vrata. Koja jela spremati u vreme posta i za sam slavski ručak ? Da bi bila kompletna slavska trpeza mora da ima posno predjelo, posnu čorbu, posne salate, posnu sarmu, posno glavno jelo i posne slatkiše. Dabome, svečarska sofra se ne može ni zamisliti bez sveće, žita, kolača i vina.
Idući redom od predjela do glavnog jela, narednih dana sve do 19. decembra, napraviću podsetnik uobičajenih i tradicionalnih slavskih jela, uz poneki predlog koji će možda iskočiti iz već viđenog i ustaljenog tradicionalnog srpskog jelovnika što svakako ne može biti greh, već samo prijatno iznenađenje za ukućane i goste. Ovo je istovremeno i apel da makar deo predloženih posnih jela, inače veoma zdravih i ukusnih, po lošem običaju ne zaboravimo sa slavskim danom i uključimo u našu redovnu ishranu tokom godine.
Gnječeni pasulj, papula, meljanac, tučeni pasulj ili grah svejedno. Obavezno se služi u vreme posta i za posnu slavu. Nikoljdan pred nama je uvek dobar povod za to. Ipak bilo bi dobro da ovo zdravo i ukusno jelo spremimo češće. I kada nije „posno crveno slovo“ – bez povoda i običaja, kao nekad. Da se ne zaboravi, ili još pre zbog dobrog zalogaja.
1kg pasulja (vrsta pasulja koji najviše volite)
2 lista lovora
3 veće glavice luka – sitno naseckanog
2 dl ulja
so, biber
1 ravna kašika aleve paprike
3-4 čena belog luka – iseckanog
malo vegete
KORAK 1: Pasulj koji je prenoćio u vodi staviti na vatru i kada proključa kuvati ga 10 – tak minuta, pa tu prvu vodu prosuti. Naliti drugu vodu, dodati lovor, pa pasulj kuvati na srednjoj
vatri sve dok ne omekša i opna ne popuca. Tako kuvan, procediti, a deo vode sačuvati.
KORAK 2: Pasulj posoliti i dobro gnječiti uz dosipanje po malo vode (u kojoj se kuvao), kako bi se napravila kremastua masa gustine pire krompira.
KORAK 3: Luk propržiti na ulju i kad postane staklast dodati beli luk, malo vegete i alevu papriku , pa sve držati na vatri još jedan minut. Dve trećine tako spremljne zaprške dobro izmešati sa izgnječenim pasuljem, a trećinu upotrebiti pred serviranje.
Papulu servirati u lepu činiju, a pred samo poluženje dodati preostalu i zagrejanu zapršku. Poslužiti obavezno i salatu od rotkve sa prazilukom
Pasulj možete skuvati i dan ranije, a pred služenje izgnječiti i zapržiti lukom i alevom paprikom.
Pašteta od patlidžana najbolja sa brusketima
Za dane posta flekice sa kupusom
Dalmatinsko ili dunavsko varivo
Bukovače – dopušteno „meso“ u vreme posta
Prijatno, želi Vam Majstor Amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Namaz od skuše zdrav, jeftin i za oskudaciju!
***
Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: