Smisao posta jeste odricanje, ali ako želite sebe malo da "poštedite" gladovanja - donosimo vam recepte za neka od najukusnijih jela na vodi.
Božićni post počinje 28. novembra i traje do 6. januara 2025.
Kako navodi Crkveni kalendar, u toku celog ovoga posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni osim kad se posti „na vodi”.
Od 28. novembra do 30. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.
Od 31. decembra do 6. januara – poslednje nedelje – post je stroži i isključuje ribu. Ponedeljak, sreda i petak su na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju. Riba se jede na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.
Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.
Pogledajte kako se pravi hleb iz Hilandara i druge manastirske recepte za post, a ako vam ponestane ideja za jelovnik posta na vodi – u nastavku vam donosimo recepte koji bi mogli značajno da ga osveže.
Posna jela pripremljena na vodi su dobar izbor ne samo tokom posta, bogata su ukusima i nutritivnim vrednostima koje čine zdravu i uravnoteženu ishranu. A izbor je daleko širi od salata i posnih čorbi, koje su mnogima prva asocijacija na ovaj tip ishrane.
Različite žitarice, pečurke, mahunarke i svo povrće, voće i orašasti plodovi, začini i začinsko bilje pružaju neograničene mogućnosti za pripremu ovih posnih jela. Tu su razne čorbe od povrća, pite, salate, namazi, kolači, ali i čitava paleta jela koja su više nego dostojna zamena za tradicionalne mesne specijalitete.
„Kada se radi o glavnim jelima, neki od omiljenih izbora su đuveč sa povrćem, punjene paprike sa pirinčem i povrćem, posna musaka sa krompirom, patlidžanom i sojinim mlekom, kao i vegetarijanske lazanje sa spanaćem, patlidžanom i tikvicama. Za posna predjela i meze, možete se opredeliti za posne namaze od avokada, humusa, cvekle ili leblebija. Takođe, tu su i posne rolnice od povrća, kao i marinirane pečurke i salate od povrća“, navodi se na portalu Posna jela.
Donosimo vam neke od recepata, proverite aktuelne cene posnih namirnica i bacite se na otkrivanje novih gurmanskih polja.
Sastojci:
2 šolje pirea od krompira
1 šolja brašna
200g tofu sira
1/4 šolje kukuruznog skroba
so po ukusu.
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte pire od krompira, brašno i so dok ne dobijete glatko testo. Na radnoj površini posutoj kukuruznim skrobom razvucite testo u valjak debljine oko 2 cm. Secite testo na male komade, dužine oko 2 cm.
Tofu sir isecite na kockice.
U velikom loncu proključalu vodu posolite i dodajte komade testa. Kuvajte njoke dok ne isplivaju na površinu, oko 2-3 minuta.
Skuvane njoke procedite i stavite ih u posudu sa hladnom vodom da se zaustavi kuvanje.
U tiganju zagrejte malo vode i dodajte kockice tofua. Dinstajte dok ne postanu zlatno smeđe.
Servirajte njoke sa dinstanim tofuom i po želji dodajte neki posni preliv.
Sastojci:
3 srednje tikvice,
2 paradajza,
1 crni luk,
2 čena belog luka,
1 šolja pasiranog paradajza,
1 kašičica origana,
so i biber po ukusu,
1 šolja kukuruza (svežeg ili iz konzerve),
1 šolja narendanog posnog sira (opciono),
sveži peršun za posluživanje.
Priprema:
U velikoj tavi ili tiganju zagrejte malo vode, pa dodajte iseckani crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i dinstajte još minut-dva.
Dodajte kolutove tikvica i dinstajte ih dok ne omekšaju. Dodajte iseckane paradajze, pasirani paradajz, origano, so i biber. Kuvajte još 5-7 minuta.
Prebacite polovinu smese tikvica i paradajza u pleh za pečenje.
Preko smese poređajte polovinu kukuruza, pa preostalu polovinu smese tikvica i paradajza, i na kraju ostatak kukuruza.
Pospite narendanim posnim sirom preko musake (opciono).
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđ.
Sastojci:
1 glavica luka,
4 x šolja (1.5 dl) pahuljica,
1 posna kocka za supu ili kašika suvog začina,
3-4 čena belog luka,
4 dl vode,
1 kašika sitne crvene paprike.
Priprema:
Luk iseckati i izdinstati na vodi, dodati beli luk i pahuljice.
Naliti sa još vode, dodati začine i krčkati dok pahuljice ne omekšaju. Masu prohladiti i praviti pljeskavice.
Poređati na pleh obložen pek papirom, prekriti sa folijom i peći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.
Zatim preliti sa šoljom vode, prekriti opet sa folijom i peći još desetak minuta, ili ugasiti rernu i ostaviti oko 30 minuta da stoje u zatvorenoj, vrućoj rerni.
Sastojci:
8 paprika,
200 g bukovače,
500 g pšenice,
3 čena belog luka,
100 g paradajza,
300 g praziluka,
pola kašičice slatke paprike,
bosiljak.
Priprema:
Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito.
Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.
Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.
Sastojci:
5 krompira,
2 šargarepe,
pakovanje šampinjona,
3 češnja belog luka,
šaka pirinča,
pola ljute papričice,
so,
biber,
vočester sos,
maslinovo ulje, a može i na vodi.
Priprema:
Krompir se oljušti i isecka na kolutove, takođe i šargarepa, šampinjoni se iseckaju na malo deblje listove.
Zatim se ređa u tepsiju – krompir koji prekrije dno tepsije, zatim šampinjoni, šargarepa, između se pospe riža i doda sitno naseckani beli luk i nekoliko kolutića ljute papričice.
Posoli se, pobiberi, prelije vočester sosom i zatim još jednom isto to se ponovi. Tako da bude dva reda u tepsiji.
Prekrije se folijom i peče se u rerni na 250 stepeni 35 minuta. Kada je gotovo skine se folija i malo zapeče da gornji sloj bude hrskaviji.
Sastojci:
2 veća krompira,
1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,
2 kašičice ljute aleve paprike,
3 dl supe od povrća,
250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),
pola sitno isečene crvene paprike,
izgnječeni čen belog luka,
2 kašike seckanog korijandera.
Priprema:
Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša. Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom. Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša.
Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre.
Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja.
Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.
Sastojci:
1 glavica crnog luka
1 štap praziluk praziluka (manji)
2 šargarepe
1 konzerva paradajz pelata
1 mešavina povrća (može meksička, može za sataraš)
2 šolje pirinča
Priprema:
U šerpu stavite malo vode, pa dodajte sitno iseckan crni luk i praziluk. Potom dodati šargarepu koju ste izblendirali ili izrendali. Kad to omekani dodati mešavinu povrćai naliti s 2 čaše vode da se dinsta. Posoliti i dodati začine po ukusu.
U drugoj šerpi skuvati pirinač. Kad je on gotov ocediti vodu i spojiti sa povrćem, pa staviti u vatrostalnu posudu i dodati pelat paradajz. Staviti u rernu da se zapeče na 220 stepeni oko 15 minuta. Služiti uz salatu.
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare