Jela za božićni post
Jela za božićni post ; Foto: Plamen Stanev / Alamy / Alamy / Profimedia

Smisao posta jeste odricanje, ali ako želite sebe malo da "poštedite" gladovanja - donosimo vam recepte za neka od najukusnijih jela na vodi.

Božićni post počinje 28. novembra i traje do 6. januara 2025.

Kako navodi Crkveni kalendar, u toku celog ovoga posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni osim kad se posti „na vodi”.

Kad se posti na vodi tokom božićnog posta

Od 28. novembra do 30. decembra: ponedeljkom, sredom i petkom posti se na vodi, utorkom i četvrtkom na ulju, a subotom i nedeljom na ribi.

Od 31. decembra do 6. januara – poslednje nedelje – post je stroži i isključuje ribu. Ponedeljak, sreda i petak su na vodi, a utorak, četvrtak, subota i nedelja na ulju. Riba se jede na Vavedenje Presvete Bogorodice (4. decembra), čak i ako praznik padne u sredu ili petak.

Na Badnji dan se ne upotrebljava ni ulje ni vino, već se obavezno posti „na vodi“.

Pogledajte kako se pravi hleb iz Hilandara i druge manastirske recepte za post, a ako vam ponestane ideja za jelovnik posta na vodi – u nastavku vam donosimo recepte koji bi mogli značajno da ga osveže.

Koja jela smeju da se jedu kad se posti na vodi

Posna jela pripremljena na vodi su dobar izbor ne samo tokom posta, bogata su ukusima i nutritivnim vrednostima koje čine zdravu i uravnoteženu ishranu. A izbor je daleko širi od salata i posnih čorbi, koje su mnogima prva asocijacija na ovaj tip ishrane.

Različite žitarice, pečurke, mahunarke i svo povrće, voće i orašasti plodovi, začini i začinsko bilje pružaju neograničene mogućnosti za pripremu ovih posnih jela. Tu su razne čorbe od povrća, pite, salate, namazi, kolači, ali i čitava paleta jela koja su više nego dostojna zamena za tradicionalne mesne specijalitete.

„Kada se radi o glavnim jelima, neki od omiljenih izbora su đuveč sa povrćem, punjene paprike sa pirinčem i povrćem, posna musaka sa krompirom, patlidžanom i sojinim mlekom, kao i vegetarijanske lazanje sa spanaćem, patlidžanom i tikvicama. Za posna predjela i meze, možete se opredeliti za posne namaze od avokada, humusa, cvekle ili leblebija. Takođe, tu su i posne rolnice od povrća, kao i marinirane pečurke i salate od povrća“, navodi se na portalu Posna jela.

Donosimo vam neke od recepata, proverite aktuelne cene posnih namirnica i bacite se na otkrivanje novih gurmanskih polja.

Recepti za post na vodi

Posne njoke sa tofuom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

2 šolje pirea od krompira

1 šolja brašna

200g tofu sira

1/4 šolje kukuruznog skroba

so po ukusu.

Priprema:

U velikoj posudi pomešajte pire od krompira, brašno i so dok ne dobijete glatko testo. Na radnoj površini posutoj kukuruznim skrobom razvucite testo u valjak debljine oko 2 cm. Secite testo na male komade, dužine oko 2 cm.

Tofu sir isecite na kockice.

U velikom loncu proključalu vodu posolite i dodajte komade testa. Kuvajte njoke dok ne isplivaju na površinu, oko 2-3 minuta.

Skuvane njoke procedite i stavite ih u posudu sa hladnom vodom da se zaustavi kuvanje.

U tiganju zagrejte malo vode i dodajte kockice tofua. Dinstajte dok ne postanu zlatno smeđe.

Servirajte njoke sa dinstanim tofuom i po želji dodajte neki posni preliv.

Posna musaka od tikvica

Sastojci:

3 srednje tikvice,

2 paradajza,

1 crni luk,

2 čena belog luka,

1 šolja pasiranog paradajza,

1 kašičica origana,

so i biber po ukusu,

1 šolja kukuruza (svežeg ili iz konzerve),

1 šolja narendanog posnog sira (opciono),

sveži peršun za posluživanje.

Priprema:

U velikoj tavi ili tiganju zagrejte malo vode, pa dodajte iseckani crni luk i dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i dinstajte još minut-dva.

Dodajte kolutove tikvica i dinstajte ih dok ne omekšaju. Dodajte iseckane paradajze, pasirani paradajz, origano, so i biber. Kuvajte još 5-7 minuta.

Prebacite polovinu smese tikvica i paradajza u pleh za pečenje.

Preko smese poređajte polovinu kukuruza, pa preostalu polovinu smese tikvica i paradajza, i na kraju ostatak kukuruza.

Pospite narendanim posnim sirom preko musake (opciono).

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20-25 minuta, dok sir ne postane zlatno smeđ.

Posne pljeskavice od ovsenih, ječmenih i raženih pahuljica

Sastojci:

1 glavica luka,

4 x šolja (1.5 dl) pahuljica,

1 posna kocka za supu ili kašika suvog začina,

3-4 čena belog luka,

4 dl vode,

1 kašika sitne crvene paprike.

Priprema:

Luk iseckati i izdinstati na vodi, dodati beli luk i pahuljice.

Naliti sa još vode, dodati začine i krčkati dok pahuljice ne omekšaju. Masu prohladiti i praviti pljeskavice.

Poređati na pleh obložen pek papirom, prekriti sa folijom i peći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 220 stepeni.

Zatim preliti sa šoljom vode, prekriti opet sa folijom i peći još desetak minuta, ili ugasiti rernu i ostaviti oko 30 minuta da stoje u zatvorenoj, vrućoj rerni.

Posne punjene paprike

Paprike punjene krompirom – sad ili nikad! Foto: Shutterstock

Sastojci:

8 paprika,

200 g bukovače,

500 g pšenice,

3 čena belog luka,

100 g paradajza,

300 g praziluka,

pola kašičice slatke paprike,

bosiljak.

Priprema:

Sitno iseckajte praziluk i bukovače, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito.

Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike.

Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

Musaka od šampinjona i krompira

Sastojci:

5 krompira,

2 šargarepe,

pakovanje šampinjona,

3 češnja belog luka,

šaka pirinča,

pola ljute papričice,

so,

biber,

vočester sos,

maslinovo ulje, a može i na vodi.

Priprema:

Krompir se oljušti i isecka na kolutove, takođe i šargarepa, šampinjoni se iseckaju na malo deblje listove.

Zatim se ređa u tepsiju – krompir koji prekrije dno tepsije, zatim šampinjoni, šargarepa, između se pospe riža i doda sitno naseckani beli luk i nekoliko kolutića ljute papričice.

Posoli se, pobiberi, prelije vočester sosom i zatim još jednom isto to se ponovi. Tako da bude dva reda u tepsiji.

Prekrije se folijom i peče se u rerni na 250 stepeni 35 minuta. Kada je gotovo skine se folija i malo zapeče da gornji sloj bude hrskaviji.

Punjeni krompir

Sastojci:

2 veća krompira,

1/4 šolje (ili 50 g) braon pirinča,

2 kašičice ljute aleve paprike,

3 dl supe od povrća,

250 g kuvanog, neslanog pasulja ili boranije (može iz konzerve),

pola sitno isečene crvene paprike,

izgnječeni čen belog luka,

2 kašike seckanog korijandera.

Priprema:

Krompir probodite viljuškom na nekoliko mesta i pecite u rerni na 200 stepeni oko 50 minuta, dok ne omekša. Zatim ga izvadite i ostavite da se ohladi.

U međuvremenu, u supi od povrća skuvajte pirinač i seckanu crvenu papriku i začinite ljutom alevom parikom. Kuvajte oko pola sata dok pirinač ne omekša.

Zatim dodajte bareni pasulj (ili boraniju), kuvajte još 5 minuta i sklonite sa vatre.

Prepolovite krompir po dužini, izdubite srednji deo i to dodajte u mešavinu pirinča, korijandera, paprike i pasulja.

Napunite izdubljeni krompir, po želji kratko zapecite u rerni i poslužite dok je toplo.

Posni đuveč na vodi

Sastojci:

1 glavica crnog luka

1 štap praziluk praziluka (manji)

2 šargarepe

1 konzerva paradajz pelata

1 mešavina povrća (može meksička, može za sataraš)

2 šolje pirinča

Priprema:

U šerpu stavite malo vode, pa dodajte sitno iseckan crni luk i praziluk. Potom dodati šargarepu koju ste izblendirali ili izrendali. Kad to omekani dodati mešavinu povrćai naliti s 2 čaše vode da se dinsta. Posoliti i dodati začine po ukusu.

U drugoj šerpi skuvati pirinač. Kad je on gotov ocediti vodu i spojiti sa povrćem, pa staviti u vatrostalnu posudu i dodati pelat paradajz. Staviti u rernu da se zapeče na 220 stepeni oko 15 minuta. Služiti uz salatu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare