Post na vodi
Post na vodi; Foto: Denis Karpenkov / Alamy / Alamy / Profimedia

Božićni post počinje sutra 28. novembra i trajaće 40 dana - do 7. januara.

Božićni post počinje svake godine 28. novembra i traje do 7. januara, odosno do Božića. Strogo se posti (na vodi) samo sredom i petkom, dok je ponedeljkom, utorkom i četvrtkom dozvoljeno koristiti ulje i vino, a subotom i nedeljom može se jesti i riba.

Pošto je ovo period nagle promene načina ishrane, nutricionisti savetuju da se obroci unapred planiraju tako da dnevni meni sadrži voće i prirodno ceđene sokove; salate od svežeg ili kiselog povrća, kao i jela od kuvanog, barenog ili dinstanog povrća, posebno mahunarki (grašak, sočivo, pasulj, lebleblije, boranija) koje imaju nizak glikemijski indeks, a pružaju dovoljno energije za brojne dnevne aktivnosti.

Posebno post na vodi nije lak, kad su, osim što se izbegavaju sve namirnice životinjskog porekla (meso, mleko, jaja…), zabranjene i namirnice koje imaju ulje u sebi, kao i priprema jela na ulju. Ipak, ideja za posna jela, kao i ona na vodi je zaista mnogo, a Minut za mene predlaže posni jelovnik na vodi za nedelju dana.

Pročitajte još:

Ponedeljak

doručak: sendvič od kifle, pečene paprike, svežeg luka, peršuna i origana

ručak: biljna supa – kuvano povrće sa začinima i pečeni krompir

večera: salata od kuvanog povrća (kuvani kukuruz, sveži luk, paradajz, paprika i začini).

Utorak

doručak: kačamak (kao prilog dodajte neko sveže ili kuvano povrće po želji)

ručak: beli pasulj na vodi (potrebni sastojci su beli pasulj, crni luk, šargarepa, suva paprika, brašno, aleva paprika i so)

večera: musli od ovsenih pahuljica sa voćem i sa sokom.

Sreda

doručak: posna pita sa pečurkama na vodi

ručak: čorba od praziluka i posni rižoto sa komadićima soje na vodi

večera: posni rolat sa povrćem

Četvrtak

doručak: hleb i mešana salata (pasulj i sveža paprika sa kiselim krastavčićima, lukom i soja sosom)

ručak: paradajz čorba sa posnom testeninom; boranija, ali bez uljane zaprške, zgusnuti umesto toga brašnom

večera: domaći džem ili med premazati na krišku hleba i kao prilog uz to popiti čaj

Petak

doručak: salata od krompira i šargarepe na vodi

ručak: bukovača na vodi

večera: tortilja na vodi i uz nju turšija ili kiseli kupus ili pečena paprika

Subota

doručak: manastirska pita na vodi

ručak: špageti sa kečapom i povrćem

večera: pašteta od povrća i hleb (za paštetu su vam potrebni od sastojaka krompir, šargarepa, paštrnak, crni luk, senf, beli luk, voda, so i začini po ukusu).

Nedelja

doručak: knedle od krompira na vodi

ručak: grašak bez uljane zaprške, zgusnut brašnom

večera: tortice od blitve

Naravno, uvek možete dodati međubroke ukoliko želite tokom posta na vodi, na primer, za užinu uzimajte sveže ili suvo voće, takođe, tu su i brze poslastice kao što su voćni kompot, žito sa orasima ili sutlijaš na vodi. A dodatne nijanse ukusa možete postići dodacima u vidu semenki suncokreta, raznih začina, mlevenog lana….

***

Bonus video: Da li je tradicionalna „domaća“ hrana postala luksuz

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare