Sataraš Majstor amater
Foto: Branko Gligorić

Sataraš ili kako ga neki zovu bećar paprikaš, uistinu je pravo lagano i letnje jelo. Ja ga pripremam na najjednostavniji način: dobro ukuvam papriku, luk i paradajz.

Još od detinjstva moja Keka i ja jedemo sataraš „solo“, ali pod obavezno sa belim sirom. „Sataraš nikako bez sira !“ Ovu kovanicu smo u duetu ponavljali godinama, bez osećaja da smo dosadili.

O autoru:

I njeni i moji ukućani nas zbog toga sa simpatijama još uvek zadirkuju. Pošalice na naš račun su ostale dan-danas, ali i satisfakcija. I oni obožavaju tu kombinaciju. Šta više, katkada se i oni zaborave pa kažu „sataraš nikako bez sira“. Krv nije voda.

Sastojci

1 kg crnog luka

1,200 kg paprika (zelene babure)

1 kg paradajza

1 kašika šećera

2 dl ulja za prženje (suncokretovo)

so

Sataraš Majstor amater
Foto: Branko Gligorić

Priprema

KORAK 1 – priprema paradajza za skidanje kožice: Paradajzu sasvim malo zaseći kožicu na nekoliko mesta i sputiti ga u lonac sa ključalom vodom. Odmah po tom, paradajz maknuti sa vatre i pustiti da odstoji u vodi dok se luk i parika čiste i režu.

KORAK 2: Oguliti crveni luk, pa ih narezati na trakice. Zatim opranim paprikama ukloniti semenke, pa i njih, kao i luk narezati na trakice.

Još recepata Majstora amatera:

KORAK 3: Izvaditi paradajz iz vode, ukloniti mu kožicu i sve narezati na kockice.

KORAK 4: U veću šerpu sa zagrejanim uljem staviti luk i pržiti ga na srednje jakoj vatri uz mešanje, sve dok ne postane staklast (10-tak minuta). Zatim ubaciti isečenu papriku, dobro izmešati, poklopiti i pustiti da krčka 15-tak minuta, sve dok paprika ne smekša.

KORAK 5: U šerpu staviti šećer, nasuti narezani paradajz, pa uz povremeno miješanje pustiti da lagano, na tihoj vatri kuva 40 – tak minuta. Pred kraj kuvanja jelo posoliti po ukusu. Sataraš je gotov kada tekućina iz njega potpuno uvri.

Za to vreme tekućina u satarašu će se reducirati. Pred kraj kuvanja posoliti i popapriti po ukusu i kuvati još 5 minuta.

Posluženje

Sataraš poslužiti kao glano jelo ili kao prilog uz meso po izboru. Ja ga u ovoj letnjoj varijanti jedem kao glavni obrok, ali obavezano sa nekim lepim, zrelim kravljim, ovčijim ili kozijim sirom.

Savet uz ovaj recept

– Povrće mora dobro da se ukuva, sve dok tečnost iz njega potpuno ne ispari. Dobar i ukusan sataraš ne sme da bude vodnjikav.

Prijatno, želi vam Majstor amater!

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar