Primećujete li da su pijace već zatrpane bundevama. Jesen je – sezona bundeve je uveliko počela. Nekada u ovo doba, naši domovi su neodoljivo mirisali na bundevu i cimet.
Pogotovo oni vojvođanski – nedeljom ponajviše.
Možda danas nije baš tako, ali ja ću se počastiti jednom sočnom, ukusnom i „cimetnom“ bundevarom. Zarad minulih vremena…
500 gr kupovnih kora za gibanicu
1 kg narendane bundeve
šećer po ukusu
1,5 dl ulja
cimet po ukusu
šećer u prahu za posipanje
1 – 2 kesice vanila šećera za posipanje
KORAK 1: Bundevu oguliti, odstraniti semenke, iseći na manje komade i krupnije narendati.
KORAK 2: List kore pemazati rastvorom mineralne vode i ulja, pa ravnomerno posuti jednom kašikom šećera. Ko voli slađe, može zašećeriti i više. Prvu preklopiti drugom korom i ponoviti postupak pa na tu drugu koru još, po celoj dužini rasporediti bundevu i posuti cimetom po ukusu. Kore urolati i spustiti u prethodno nauljenu tepsiju. Postupak ponavljati do se ne potroši pripremljeni materijal.
KORAK 3: Na kraju, kada je pleh napunjen, sve odozgo premazati sa malo ulja, gurnuti u zagrejanu rernu i peći 30 minuta na 180°C. Pita je pečena kada od gore lepo porumeni.
Bundevaru izrezati, posuti mešavinom šećera u prahu i vanila šećera pa poslužiti.
Prijatno, želi vam Majstor amater!
Sutra:
Kuva majstor amater: Pasulj iz bakrača „planu“ brzinom munje
***
Pratite nas i na društvenim mrežama: