Najgora srpska jela po Taste Atlas-u Foto: springtime78 / Alamy / Alamy / Profimedia

Gastronomski vodič Taste Atlas, poznat po preporukama za ljubitelje hrane i putovanja, objavio je novu listu — 100 najboljih svetskih regija za hranu.

Rangiranje je nastalo na osnovu čak 478 hiljada verifikovanih ocena, koje su korisnici ostavili za više od 15 hiljada jela i proizvoda iz celog sveta. Na samom vrhu ove gurmanske liste našla se italijanska Kampanija, gde se posebno preporučuje da probate Napolitanu i Margaritu — autentične verzije pice, kao i čuvenu mocarelu.

Pročitajte još

Drugu poziciju zauzeo je Peloponez u Grčkoj, koji je prepoznat po vrhunskom maslinovom ulju. Treće mesto pripalo je italijanskoj Emiliji Romanji, koja je svetu podarila specijalitete poput parmezana i Bolonjeze ragu-a.

👉 Sjajan uspeh i za Srbiju — čak dva domaća regiona našla su se među 100 najboljih!

Komplet lepinja Foto:Shutterstock

Na visokom 17. mestu sa prosečnom ocenom 4,30 plasirao se region južne i istočne Srbije. Taste Atlas preporučuje da obavezno probate leskovački roštilj, mućkalicu, pirotski kačkavalj, leskovački voz, peglanu kobasicu, kavurmu, miročki sir, svrljiški belmuž, kao i domaći ajvar.

View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)

Drugi srpski region na listi je Zlatiborski okrug, koji je zauzeo 46. mesto sa ocenom 4,19. Među  koje treba probati izdvajaju se: komplet lepinja, sjenički sir, zlatarski sir, ariljska malina, zlatiborska pršuta i užička pršuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar