Gastronomski vodič Taste Atlas, poznat po preporukama za ljubitelje hrane i putovanja, objavio je novu listu — 100 najboljih svetskih regija za hranu.
Rangiranje je nastalo na osnovu čak 478 hiljada verifikovanih ocena, koje su korisnici ostavili za više od 15 hiljada jela i proizvoda iz celog sveta. Na samom vrhu ove gurmanske liste našla se italijanska Kampanija, gde se posebno preporučuje da probate Napolitanu i Margaritu — autentične verzije pice, kao i čuvenu mocarelu.
Drugu poziciju zauzeo je Peloponez u Grčkoj, koji je prepoznat po vrhunskom maslinovom ulju. Treće mesto pripalo je italijanskoj Emiliji Romanji, koja je svetu podarila specijalitete poput parmezana i Bolonjeze ragu-a.
Na visokom 17. mestu sa prosečnom ocenom 4,30 plasirao se region južne i istočne Srbije. Taste Atlas preporučuje da obavezno probate leskovački roštilj, mućkalicu, pirotski kačkavalj, leskovački voz, peglanu kobasicu, kavurmu, miročki sir, svrljiški belmuž, kao i domaći ajvar.
Drugi srpski region na listi je Zlatiborski okrug, koji je zauzeo 46. mesto sa ocenom 4,19. Među koje treba probati izdvajaju se: komplet lepinja, sjenički sir, zlatarski sir, ariljska malina, zlatiborska pršuta i užička pršuta.