Možda se pitate: da li postoji veganski kvasac? Da li je kvasac veganski? Da li je vegetarijanski? Evo sjajne vesti – kvasac je i veganski i vegetarijanski!
Kvasac u raznim oblicima, poput nutritivnog kvasca, idealan je sastojak za vegane i vegetarijance, jer obezbeđuje esencijalne proteine, vitamine i minerale. Osim toga, ekstrakti kvasca i nutritivni kvasac mogu da dodaju bogat ukus i aromu mnogim jelima!
1. Veganski je!
Vegani ne koriste ništa što potiče od životinja, a kvasac je vrstagljivice. Dakle, ako jedete pečurke, nema razloga da ne konzumirate hranu u čijoj pripremi se koristi kvasac.
Neki se možda još uvek pitaju: da li strogi vegani koriste kvasac? Odgovor je da. Kvasac je 100% veganski i vegetarijanski u svim svojim oblicima i ne narušava nijedan veganski princip.
2. Kvasac je odličan za pripremu veganskih pekarskih proizvoda
Tradicionalno se brašno, voda i kvasac kombinuju za pravljenje hleba i drugih peciva. Kvasac daje jedinstvene organoleptičke osobine poput ukusa, arome i teksture.
U većini hlebova, poput bageta, mekanih hlebova od kiselog testa, kvasac je nezaobilazni sastojak za narastanje testa i dodavanje ukusa.
Vegani i vegetarijanci mogu da konzumiraju hleb sa kvascem, a kvasac je idealan za pravljenje domaćeg hleba.
Pekari najčešće biraju kvasac u pripremi hlebova i peciva, jer on pruža mekšu i lakšu teksturu, kao i bogatiji ukus, zahvaljujući procesu fermentacije koji se aktivira kada se kvasac koristi.
3. Kvasac je pun hranljivih materija
Kvasac i proizvodi na bazi kvasca nude širok spektar nutritivnih benefita, posebno vrednih za vegane i vegetarijance. Kvasac i njegovi proizvodi sadrže korisna vlakna, uključujući β-glukane (rastvorljiva dijetetska vlakna), vitamine i minerale.
Nutritivni kvasac je specijalna vrsta kvasca koja zadržava sve nutritivne osobine kvasca. Postoje i obogaćeni nutritivni kvasci za specifične potrebe, kao što su: vitamin B9, važan pre i tokom trudnoće,
Mnogi vegani se oslanjaju na obogaćene opcije nutritivnog kvasca kako bi zadovoljili potrebe za vitaminom B12.
4. Kvasac je savršen protein
Osim esencijalnih hranljivih materija, kvasac je bogat proteinima koji ne potiču od životinja, a koji često nedostaju u veganskoj ishrani.
Proteini iz kvasca su prirodni i nastaju jednostavnim procesom fermentacije. To su kompletni proteini sa visokim sadržajem razgranatih aminokiselina (BCAA), uravnoteženim profilom aminokiselina i esencijalnim aminokiselinama.
Za razliku od biljnih proteina, proteini kvasca nemaju veštačke arome, koje su uobičajene kod biljnih izvora poput graška ili soje.
Kvasac je zato zanimljiv izvor proteina koji vegani i vegetarijanci mogu da koriste kako bi osigurali dovoljan unos proteina.
Koliko proteina sadrži kvasac?
Dve kašike (28 g) nutritivnog kvasca sadrže oko 8 g proteina. Proteinski sadržaj 100 g nutritivnog kvasca (28 g proteina) nadmašuje:
100 g piletine = 27 g proteina,
100 g bifteka = 24 g proteina,
100 g svinjskog filea = 26 g proteina,
100 g kuvanog lososa = 22 g proteina.
Uz to, proteini kvasca su bez glutena.
5. Kvasac je održiv i prirodan
Održivost i zaštita životne sredine sve su značajniji faktori u proizvodnji, pa i u svakodnevnim odlukama.
Kvasac se proizvodi fermentacijom, prirodnim i održivim procesom koji se može naći širom sveta. U mnogim regionima kvasac se uzgaja na melasi, nusproizvodu industrije šećera, dok se otpadni proizvodi fermentacije koriste kao prirodna đubriva u poljoprivredi.
Ceo proces proizvodnje kvasca koristi otpadne materijale i stvara proizvode koji se dalje upotrebljavaju u drugim industrijama – pravi primer cirkularne ekonomije!
U poređenju s proteinima životinjskog porekla, proizvodni lanac kvasca je stabilniji jer nije zavisan od sezone ili prinosa useva. Ovo je velika prednost s obzirom na rastuću svest o zaštiti životne sredine.
Kvasac kao nezaobilazni protein bez životinjskog porekla postaje pristupačniji za milione ljudi širom sveta. Na taj način može da doprinese smanjenju upotrebe proteina životinjskog porekla, koji značajno doprinose emisijama gasova staklene bašte.
Ne zaboravite: kvasac je veganski i vegetarijanski!