Zrenjanin, prestonica kulture 2025. Foto: Nenad Nedomacki / Shutterstock

Zrenjanin će biti Nacionalna prestonica kulture 2025. godine odlučila je Radna grupa za pripremu i sprovođenje programa "Prestonica kulture Srbije", a odluku aminovala potpredsednica Vlade i ministar kulture Maja Gojković, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Nakon razmatranja pristiglih prijava, Radna grupa je ocenila da je prijava Grada Zrenjanina dobro osmišljena i da pokazuje koherentnost umetničke i dizajnerske vizije projekta utemeljenog na lokalnoj specifičnosti.

U obrazloženju odluke navodi se da Zrenjanin svojom kandidaturom, predstavljenom pod umetničkim konceptom „Meandri grada – tokovi kulture“, s idejom prožimanja grada, stvaralaca i publike ima i detaljno objašnjene strategije, programe i kapacitete grada.

Program je planiran da se realizuje u okviru četiri celine: „Banatsko izobilje“ – posvećeno multikulturalnosti i tradiciji ovog kraja, „Arhiotipija“ – posvećena arhitektonskom nasleđu grada uključujući i Dragišu Brašovana, „Ambasada kulture“ posvećena međunarodnoj saradnji i edukaciji i LOKUS – posvećen urbanoj kulturi, koji nudi više od 50 novih umetničkih projekata.

Grad Zrenjanin je kandidovao ukupno 10 infrastrukturnih projekata u kulturi, među kojima su prenamena srpske zadružne banke u Kuću stvaralaštva sa galerijom za savremenu umetnost, obnova Narodnog pozorišta i Amfiteatra na otvorenom, otvaranje studija za kreativne industrije Lokus, obnova Trga, manje intervencije u javnom prostoru (urbani džepovi), uređenje kuće Slavka Županskog, uređenje kutka za decu i mlade u Muzeju…

Javni poziv za za program Prestonica kulture Srbije 2025 bio je otvoren do 14. januara, a pristiglo je osam prijava.

Početak realizacije projekta Zrenjanin – Nacionalna prestonica kulture Srbije, planiran je za 21. mart naredne godine, naveli su iz Ministarstva kulture, a ove, 2024. tu „titulu“ nosi Užice.

Bonus video: Maja Gojković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar