Foto: Promo/Galerija Matice srpske

U Galeriji Matice srpske od sutra će biti izložen deo zaostavštine čuvenog arhitekte Dragiše Brašovana, koju je Galerija nedavno dobila na poklon od njegove supruge Viktorije i njene kćerke Olge Kovačev.

Ovu poklon-zbirku čine umetnička dela Mladena Josića, Sretena Stojanovića, Riste Stijovića, Antuna Augustinčića i drugih, ali i brojna dela primenjene umetnosti (ogledala, komode, vitrine, fotelje, svećnjaci, lusteri, satovi) koja su bila deo životnog prostora Dragiše Brašovana (1887-1965).

Foto: Promo/Galerija Matice srpske

Ti lični predmeti izloženi su u Svečanom salonu i Velikoj sali Galerije Matice srpske, „kako bismo u naš prostor uneli duh jednog velikana koji je obeležio razvoj moderne arhitekture i ostavio Novom Sadu brojna arhitektonska dela, među kojima se izdvaja zgrada Banovine“, stoji u saopštenju ove ustanove.

Foto: Promo/Galerija Matice srpske

Umetničku zbirku čine četiri slike, četiri skulpture, dve porodične ikone, jedan crtež, jedna karikatura i jedna grafika.

Među darovanim delima ističe se do sada javnosti nepoznat portret mladog Brašovana, rad anonimnom umetnika, kao i dve katalogizirane slike Mladena Josića, a posebnu vrednost ima arhitektonski crtež s prikazom Beograda sa vode, navela je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Foto: Promo/Galerija Matice srpske

Za sada će posetiocima biti predstavljen samo deo iz poklon-zbirke, a nakon stručne obrade i neophodnih restauratorskih zahvata, biće priređena i sveobuhvatna izložba.

U Galeriji je u toku i postavka Inspirisani Italijom.  Radno vreme ustanove je od utorka do petka 10-16h.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare