Važan deo Sarajevo film festivala postale su serije, a za sutra uveče zakazana je dodela nagrada Srce Sarajeva za najbolja rediteljska, glumačka, scenaristička ostvarenja u TV projektima u prethodnoj godini. Jedan od nominovanih u kategoriji najboljeg glumca i to za rolu u "Kotlini" jeste i Feđa Štukan.

Glumac s kojim smo se sreli večeras u Sarajevu, uoči sutrašnje dodele, za Nova.rs priča da serije nisu u trendu samo u regionu:

– Serije su postale bitne globalno. Izbegavao sam ih dugo u širokom luku. Odrastao sam na filmu i serije tada nisu bile visokobudžetne. Uvek je to bila neka B produkcija. Sećam se kad se pokrenula priča oko ekranizacije moje knjige „Blank“, bila je tu jedna struja koja je zagovarala pravljenje serije, jer je previše materijala. Ali, u to vreme stvarno, ako ne računamo „Six Feet Under“, nije bilo serije u koju je uložen neki veliki novac. Uvek je to bila loša produkcija. Čak sam odbijao silne projekte, tipa „Game of Thrones“, jer nisam verovao da će se od toga ikada napraviti bilo šta – priča Feđa Štukan za naš sajt.

No, odjednom je shvatio da su serije toliko uzele maha da je bio pred jednostavnim izborom – ili da igra u serijama ili da ne igra nigde. Pogotovo ako se uzme u obzir činjenica da se filmovi ovde, naročito u Bosni, slabo snimaju:

I kad sam video taj novi pristup serijama, da to više nije samo pranje love, već da su tu ozbiljne uloge, glumci, budžeti, uvideo sam da ako hoćeš da ispričaš priču, možeš to mnogo bolje da uradiš kroz seriju. Jer, možeš da se baviš sa više likova, problema, duže traje, gledaoci imaju kontinuitet, navlače se…

I dok se serije ovde ne mogu, uprkos većim budžetima, porediti s onim što rade Netfliks, HBO ili druge platforme u svetu, pitamo našeg sagovornika imaju li one u ovom regionu dodatnu težinu s obzirom da povezuju umetnike, a i gledaoce s celog prostora bivše Jugoslavije koji je pre tridesetak godina bio u raljamama rata:

– Imaju serije ovde tu neku specifičnu težinu, ali u mom svetu mi nikada nismo osećali animozitet jedni prema drugima. Odmah nakon rata, mi smo odmah razmenjivali glumce. Normalni ljudi imaju prijatelje svuda, nenormalni nigde. Da je neko nas umetnike pitao šta će biti s Jugom, sigurno ne bi napravili ovo što se na kraju desilo. Ali, nismo se pitali mi…

Štukan nije, kako naglašava, čovek koji živi samo od glume:

– Imam ja još dva-tri zanimanja, možda i lukrativnija od glume. Mada, i od glume, ako imaš posla, može da se živi. Doduše, meni se dešavalo da nemam posla zato što sam izbirljiv. Stalno se kačim s agentima. Nalaze mi poslove, a ja ih odbijam. Kad imam pare, ne zanima me da izađem na kasting. Samo me zanima da trošim te pare. Pa, kad ponestane, onda od nečeg drugog živim, ili izleti neka uloga. Ali, desi se i da sedim neko vreme na glumačkoj klupi, da nema baš ničega – iskren je naš sagovornik.

Feđa Štukan potpisuje autobiografiju u Domu omldine u Beogradu Foto:Stanislav Milojković

Pominjući svoju autobiografsku knjigu „Blank“, napominje da ne samo što ju je napisao, već je sad, bar u Bosni, postao i distributer i izdavač iste:

– Knjigu mi je izdala „Buka“ iz Banja Luke. I to je super priča, jer eto ja sam iz Federacije, a oni iz Republike Srpske, no na istim smo talasnim dužinama, iste političke provinijencije. Ali, onda se desilo da moja knjiga donosi veliki profit, a oni su neprofitabilna organizacija, pa sam preuzeo i time da se bavim. Nije nuklearna fizika (smeh).

Foto: Promo

Dok je pisao „Blank“, shvatio je da ima toliko toga da kaže da je ostalo materijala za još jednu knjigu.

– Ali, neću da se bavim time. Radije bih sad nešto drugo pisao. Osim toga, put „Blanka“ još nije gotov. Prevodi se stalno na nove jezike, izlaze nova izdanja, širi se… Pregovaram s jednom holivudskom produkcijom trenutno da se konačno snimi i serija po knjizi. Videćemo s jeseni kako će se to odvijati.

Štukan je već za Nova.rs pričao o, malo je reći, problemu koji ima sa srpskim zvaničnicima. Nakon što je u Beogradu prisustvovao u junu protestima „Srbija protiv nasilja“ zadržan je na granici, a u međuvremenu je saznao da mu je zabranjen ulazak u Srbiju, što sada dodatno objašnjava:

– Osoba koja mi je rekla da mi je zabranjen ulazak u Srbiju nema zaista nikakvu potrebu da izmišlja takve stvari. A osim toga na bitnoj je poziciji i raspolaže takvim informacijama. I zaista ne sumnjam u istinitost onoga što mi je rekao – da ne smem u Srbiju. Imao sam nekoliko projekata u planu u Srbiji, nekoliko uloga, i to će sad, zbog svega, propasti. Pokušao sam preko Ambasade BiH, kao i Ambasade Srbije da saznam još nešto o svom slučaju. Nisam uspeo. Pokušavam sad da dobijem neke informacije od Ministarstva vanjskih poslova, u slučaju da su budale koje su na vlasti u Srbiji zaista raspisale poternicu za mnom iz stvarno glupavih razloga, jer se spominju neki ratni zločini. Mogli su da pročitaju o ratnim zločinima u mojoj knjizi, ali kakve veze ima bilo šta od toga s ratom ili zločinima. Naravno da nisu pročitali knjigu, već im je neko prepričavao delove izvađene iz konteksta – ukazuje glumac.

Utisak nedelje
Feđa Štukan Foto: Ivan Dinić/Nova S

Ali, bez obzira na sve, već je, kako konstatuje, učinjena šteta:

– Kad o tome razmišljam nije mi toliko krivo, najkrivlje mi je što ne mogu da posetim svoje prijatelje, porodicu u Srbiji. A za pare i uloge, briga me. Nije normalno da se ovako nešto desi.

I dalje kao glavni razlog zabrane ulaska u Srbiju vidi svoje prisustvo protestima u Beogradu „Srbija protiv nasilja“:

– Meni je svakako drago što sam bio na tim protestima, bez obzira na sve što se posle toga desilo, obraz mi je važniji od para uvek bio. Hteo sam da odem na proteste u Beogradu i nedelju dana ranije, ali sam pomislio da bi možda i moglo da dođe do onoga do čega je na kraju došlo. Ne samo da će me izbaciti iz Srbije, nego što bi dobilo neki drugi kontekst. Tako je bilo i ovde u Bosni svojevremeno, optužili su me da idem na proteste iz lične koristi. Prišle su mi dve-tri televizije u Beogradu, dao sam izjave, i nije mi žao. Ako je moralo da se dogodi da mi neko zabrani ulazak u Srbiju, nema veze, obraz mi je čist.

S obzirom da mu je zbog zabrane ulaska u Srbiju propala, kako kaže, uloga u filmu koji je od novembra trebalo da počne da se snima u Beogradu, radiće zato u Bosni:

– Od januara do aprila snimaću novu sezinu serije „Kotlina“, a imam još jedan projekat koji me ovde čeka s jeseni. Pun sam što se tiče posla. Otvorio sam i firmu koja se bavi rentiranjem filmske opreme, a čekaju me promocije knjige. Pa, Hrvatsku sam tek zagrebao. Nadoknadiću drugim poslovima ono vreme koje bih proveo u Srbiji snimajući – kaže na kraju Feđa Štukan.

Bonus video: Bono i Edž pevaju Marlija u Sarajevu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar