Bono, dođi kod mene, pa čekao sam ste 42 godine! Ovom bi se rečenicom ukratko mogla opisati histerija koja je večeras vladala na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta u prestonici BiH, uoči otvaranja 29. Sarajevo film festivala.

A glavni razlog za histeriju bio je što se, nakon ekipe filma „Poljubite budućnost“, kojim se 29. izdanje festivala otvara, u Sarajevu, nenajavljeno pojavio frontmen grupe U2 Bono Voks sa suprugom, ali i gitarista irskog benda Edž, takođe sa lepšom polovinom. Bila je tu i nekadašnji supermodel, danas američka aktivistkinja Kristi Tarlington…

Foto: Nova.rs

„Dođi, potpiši mi se ovde“, „Volim te“, „U2 i Sarajevo“, bili su samo neki od transparenata kojima su bili naoružani ljudi raznih generacija tiskajući se uz ogradu na crvenom tepihu. Naravno, uz nezaobilazne fotke i plakate članova grupe U2.

Foto: Nova.rs

Kako su Bono i Edž izašli iz kola ispred Narodnog pozorišta tako je krenulo opšte vrištanje, dovikivanje članova benda, uzdasi…

– Bono, čekao sam te 40 godina. Ma 42 godine, dođi do mene molim te – urlao je jedan sredovečni gospodin, nasmejavši se, dok su mlađani obožavaoci grupe U2 s jednakom žestinom dozivali svoje idole.

Foto: Nova.rs

I nakon kurtoaznih davanja izjava lokalnim medijima na crvenom tepihu, u kojima su delili svoju ljubav prema Sarajevu, Bono i Edž su se rado, bez obzira na protokol koji podrazumeva slikanje s autorskom ekipom filma „Poljubite budućnost“, odšetali do „običnih smrtnika“, delili autograme, slikali se, tapšali publici…

Foto: Nova.rs

Naravno, nije ovo prvi put da je Bono Voks u Sarajevu. Bio je ovde pre dve godine da podrži svog prijatelja Vima Vendersa, ali i mnogo puta pre toga. I kako i sam kaže mnogo voli Sarajevo, a sad je razlog za dolazak bio poseban. Naime, da ima neka „tajna veza“ između grupe U2 i Sarajeva dokazao je i film otvaranja u režiji Nenada Čičina-Šaina. A ta tajna veza započeta je ovako…

Foto: Nova.rs

Bil Karter, američki humanitarac koji je živeo u Sarajevu tokom opsade, inspirisan lokalnim otporom, u Veroni se 1993. obratio jednom od najvećih svetskih bendova, U2, kako bi video da li mogu da pomognu u podizanju svesti o ratnim razaranjima u ovom gradu. Bend je pristao, i tokom leta 1993, na ZOO TV turneji imali su uživo satelitske intervjue sa stanovnicima Sarajeva, a obećali su i da će nastupiti… I film kojim je otvoren Sarajevo film festival ispreda storiju o tom obećanju i o posleratnom koncertu na kojem je U2 23. septembra 1997. godine nastupio pred više od 45.000 ljudi. Taj koncert i danas je kolektivna uspomena za Sarajlije.

A baš na današnji dan pre ravno tri decenije održan je nastup grupe U2 na Vembliju, čije kadrove donosi film „Poljubite budućnost“, a i Sarajevo film festival ove godine posebnim programom obeležava 30. godišnjicu od Prvog ratnog kina Apollo, kada su se filmovi u gradu pod opsadom gledali u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, odakle je iznikla klica SFF-a.

Članovi žirija Foto: Nova.rs

I kad su zvezde otvaranja Sarajevo film festivala konačno ušli u Narodno pozorište, ceremonija je mogla da počne. Ceremonija svečanog otvaranja 29. Sarajevo film festivala u Narodnom pozorištu u kojem igla nije mogla da padne, ali ni da se diše od silnih ljudi, među kojima su bili članovi žirija Zlatko Burić ili Mia Vašikovska, ali i zvanice iz bosanskohercegovačkog političkog i kulturnog života, poput Jasmile Žbanić počela je dodelom Počasnog Srca Sarajeva. Pripalo je ono škotsko-irskom reditelju i piscu Marku Kazinsu za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, koji se pojavio na sceni Narodnog pozorišta odeven u crno sako i crni kilt. Zahvalivši se na priznanju, prisetio se svog prvog dolaska u Sarajevo, i to u ono „crno doba“, u vreme opsade ovog grada.

Mark Kazins Foto: Nova.rs

– Kad sam stigao ovde 1994. godine susretao sam se sa zločinima kakve sam mislio da nikada neću videti u životu. Ali, onda sam doživeo ovde nešto sasvim suprotno. Sreo sam stvarno prelepe ljude i oni su večeras ovde sa nama. Kreativnost često posmatramo kao nešto što je teško objasniti, što je fluidno, a ovde sam video kristalno jasnu kreativnost. Ovde kreativnost kao da je definisana.

Nakon te prve posete Sarajevu Kazins je, kako je istakao, snimio još 23 filma:

– I u svakom od tih filmova bilo je nečega odavde. To nešto je upravo ta čvrstoća, karakter koja definiše ovdašnju kreativnost. I na tome sam vam svima u Sarajevu bezgranično zahvalan – kazao je Kazins, propraćen ogromnim aplauzom i uzvicima: „Volimo te!“

Nakon toga Elma Tataragić predstavila je program 29. Sarajevo film festivala, koji podrazumeva projekcije čak 149 regionalnih naslova:

– Upravo to Sarajevo čini najvećom platformom regionalne kinematografije i pravim mestom za sve one koji se u regiji bave filmom – naglasila je Tataragić, a potom pobrojala filmove u glavnim selekcijama, od kojih mnogi dolaze u Sarajevo iz Kana i iz Lokarna, među kojima su „Lost Country“ Vladimira Perišića koji je na programu sutra, a pomenula je i novi film Dragana Bjelogrlića „Čuvari formule“ koji će biti prikazan 15. avgusta van konkurencije.

Bonus video: Čuvari formule u Lokarnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare