Završen je 8. EtnoFest u Čačku Foto:TOČ

Završen je 8. EtnoFest u Čačku, a nakon nekoliko dana spektakularnih programa, učesnici iz Kolumbije, Perua, Italije i Rumunije pokazali su najbolje iz svojih zemalja, ali su i naučili da igraju srpsko kolo - Moravac.

Nekoliko hiljada ljudi uživalo je u bogatom programu prepunom tradicionalne muzike i šarenila kostima. Posetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnim nastupima koji su uključivali tradicionalne igre i  pesme iz različitih kultura. Folklorni ansambli su izvodili energične plesove iz Kolumbije, melodijske pesme iz Perua, živopisne igre iz Italije, vatreni ples iz Brazila i koreografije iz Rumunije, kažu u TO Čačak.

Završen je 8. EtnoFest u Čačku Foto:TOČ

Osim toga, posetioci su mogli da vide autentične narodne nošnje i rukotvorine, kao i da degustiraju specijalitete iz zemalja učesnika. Učesnici su doneli dašak svojih kultura, a njihovi nastupi su oduševili publiku.

Osim što su predstavili svoje folklorne tradicije, naučili su i da igraju jedno od najpoznatijih srpskih kola, čime su dodatno obogatili festival. Moravac je zaigrao na glavnom trgu, spajajući sve učesnike i posetioce u jedno veliko kolo, simbolizujući prijateljstvo i kulturnu povezanost.

Odmah nakon završetka Etnofesta, organizatori – Turistička organizacija Čačka i Grad Čačak – krenuće u pripremu sledećeg festivala. EtnoFest je postao jedan od simbola grada na Moravi i svake godine privlači sve veći broj posetilaca i učesnika, promovišući kulturnu raznolikost i međusobno razumevanje.

„S velikom radošću očekujemo sledeći Etnofest, u nadi da će biti još uspešniji i veći, te pozivamo sve ljubitelje folklora da nam se pridruže i sledeće godine u Čačku“, ističu u Turističkoj organizaciji.

Bonus video: 30.Nišville Jazz Festival

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar