Foot:promo

Internacionalni festival "Nišville Jazz Theater" biće otvoren sutra uveče u Nišu u Amfiteatru uz reku Nišavu pod temom ili sloganom “Uprkos tuzi”, kao uvod u veliki džez festival Nišville.

Festival će otvoriti nagrađivani srpski književnik Dragan Velikić, dvostruki dobitnik NIN-ove nagrade, a odmah nakon svečanog zvaničnog otvaranja, publika će imati prilike da gleda predstavu “Echos” (Odjek) u produkciji “Migro Teatra” iz Krakova (Poljska).

Dragan Velikić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Od 22.00h na istoj sceni odigraće se predstava „Pirandelov Cirkus“ iz Strumice (Severna Makedonija), pozorišta „Anton Panov“, prema komadu italijanskog pisca Luidjija Pirandela.

Festivalska tema “Uprkos tuzi!” nastala je iz produkcije protekle pozorišne sezone 2022/2023 i stanja u savremenom društvu uopšte, kako su naveli iz direkcije i selekcije.
Umetnička direktorka i selektorka Internacionalnog Nišvil teatarskog festivala, glumica Maja Mitić odabrala je za glavnu selekciju od 4. do 7. avgusta osam predstava, a ukupno 14 računajući i prateći program.

Sledi 5. avgusta komad “Pastet” nezavisnih umetnika iz Sofije (Bugarska), a onda i „Antigonine duše“ trupe „Plavo pozorište“ iz Beograda, čiji je projekat zasnovan na tekstovima starogrčkog autora Sofokla, naučnika Alberta Ajnštajna, ruskog klasika Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, britanske spisateljice Virdžinije Vulf i predsednika Sovjetskog saveza Vladimira Iljiča Lenjina.

Na repertoaru festivala je 6. avgusta dobro poznata nova verzija drame „Elektra“ Danila Kiša, u režiji glumice Olivere Viktorović Đurašković, u produkciji Narodnog pozorišta Timočke Krajine “Zoran Radmilović” iz Zaječara.

U ovoj epskoj tragediji igraju – Ana Bretšnajder, Miloš Đuričić, Nataša Petrović, Miloš Tanasković, Predrag Grbić, Jelena Rajić, Fuad Tabučić, Sanja Nedeljković, Branislav Mijatović, Gabrijel Bećarević, Ivana Bartunjek, Aleksandra Manasijević i Marija Stanković.

Kako je navela Maja Mitić, novo izdanje teatarskog festivala obuhvata predstave fizičkog i plesnog teatra, novog cirkusa, kao i nova čitanja antičkih tragičara i klasika, a tematskim okvirom „Uprkos tuzi!“ poziva na optimizam i nastavak delanja u pravcu izgradnje boljeg društva, sa fokusom na intimna pitanja pojedinca u vremenima liberalnog kapitalizma.

Mitić je izdvojila domaću predstavu „Elektra“ o ubistvu, osveti, svireposti koja dolazi iz ranjivosti, mržnje koja proističe iz ličnog ili društvenog bola (dramaturgija Danila Kiša 1968) – napisana 410. do 413. pre nove ere, kojom se bavio i Sofokle skoro u istom periodu kada i Euripid, a Homer i ranije u „Ilijadi“ još u 8. veku veku p. n. e.

Sledeće veče 7. avgusta gostovaće kompanija „Cirkorama“ iz Zagreba sa performansom „Zodijak – krug malih životinja“, a narednu noć (07.08.) stiže predstava “Stubovi društva” prema drami norveškog pisca Henrika Ibzena, produkcije “Notara teatra” iz Bukurešta (Rumunija).

Za kraj kraj Glavnog programa, 8. avgusta će se igrati madjarski projekat “Don’t Fuss” plesačke kompanije “Gobi” iz Budimpešte.

Prateći program Nisville džez teatarskog festivala obuhvata 8. i 9. avgusta predstave „Šabloni slobode“ beogradske „Cirskusfere“ i „Kutije sreće“ AO kompanije iz Beograda.

Program za decu i mlade nudi od 10. do 13. avgusta predstave „Slončić Ćira“ Lutkarske scene Pepino iz Niša, “Zaljubljeni vitez” Pozorišta “Duka Jovanović” iz Aleksinca, kao i predstave drame u edukaciji „Mladi za mlade“ osnovnih i srednjih škola iz Lazarevca – „Skoro moj ili zamalo“ i “Poetsko muzički kabare Branko Miljković”.

Pozorišna i plesačka radionica biće održani u dva dana 5. i 6. avgusta ispred Salona Galerije 77 u Niškoj tvrđavi.

Glumica, rediteljka i direktorka beogradskog pozorišta “Pan teatar” Olivera Viktorović Đurašković će 6. avgusta voditi radionicu “Pokreni se, kreni i primeni”, dok će Rita Gobi iz svoje plesačke trupe “Gobi” iz Budimpešte takodje održati radionicu kao mentor i supervizor.

U slučaju kiše, svi programi biće realizovani u niškom Narodnom pozorištu.

Onda od 10. do 13. avgusta sledi zvaničan muzički festival „Nišville“ gde će se predstaviti velika svetska i regionalna imena iz sveta džeza, ali i hip hopa.

Bonus video: Arsenal Fest

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar