Umetnost i životi lezbejki i kvir žena: Festival WLW u okviru Europrajda

Podeli:
Foto: Promo

Umetnički festival Women Loving Women, drugi po redu, biće održan od 14. do 16. septembra u okviru manifestacije Europrajd 2022 u Beogradu, saopštili su organizatori festivala WLW, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava u saradnji sa udruženjem Dugina Iskra.  

Festival WLW u sklopu Europrajda biće otvoren izložbom „Naša 4 zida“ čije su autorke Minja Pavlović i Jelena Vasiljević. Ova postavka, kako preciziraju organizatori, prikazuje svakodnevnicu istopolnih parova u Srbiji i pojedine fragmente života osoba čiji odnosi nisu vidljivi za pravni okvir u Republici Srbiji, niti tolerisani u heteropatrijarhalnom društvu u kome živimo.

Osim ove izložbe, tokom festivala WLW, koji se održava u prostoru „Miljenko Dereta“, publika će biti u prilici da vidi različite umetničke radove žena koje vole žene, kao i da čuje različita iskustva umetnica iz Srbije i regiona koje se bave različitim formama – slikarstvom, stripom, dokumentarnim filmom, fotografijom i muzikom.

Pored umetničkog dela programa, festival će se baviti istorijom i budućnošću lezbejskog pokreta, kako u Srbiji, regionu, tako i celoj Evropi.

Foto: Promo

- Nedostaju nam prostori gde lezbejski i životi kvir žena, kao i njihova umetnost može da se vidi u svojoj autentičnosti. Ovaj festival pokrenut je u želji da tih prostora bude više u našem regionu, ali i s željom da podstaknemo stvaralaštvo lezbejki, biseksualnih i kvir žena. Umetnost ima moć da aktivistički menja percepcije, transformiše svakodnevicu, povezuje sličnosti, ali i približava ono što je udaljeno i manje poznato. Ovaj festival skroman je pokušaj da iniciramo susrete i vidimo gde će nas to odvesti - reči su Aleksandre Gavrilović iz organizacije Labris.

Bonus video: Da li državni problemi otkazuju Europrajd?

Komentari

Vaš komentar