Foto: Promo

Festival evropskog filma Palić, koji će se po 29. put održati od 16. do 22. jula na Paliću i u Subotici, donosi publici novu selekciju "Ukrajina u fokusu", saopštili su organizatori.

U okviru selekcije „Ukrajina u fokusu“ biće predstavljeno šest ostvarenja od 17. do 22. jula u subotičkom bioskopu „Eurocinema“ s početkom od 17 sati. U pitanju su ukrajinski filmovi „Refleksija“ Valentina Vasjanoviča, „Loši putevi“ Natalije Vorožbit, „Nosorog“ Olega Sencova, „Stop Zemlia“ Katarine Goronstai, „Ruže“ Irene Cecenko i „Ova kiša nikada neće stati“ Aline Gorlove.

Programski direktor Palićkog festivala Miroslav Mogorović ocenio je da su u poslednjoj deceniji ukrajinski filmski stvaraoci razvili autentičan i hrabar filmski izraz, stilski se oslanjajući na nadrealizam, dodavši:

– Ovo stvaralačko nadahnuće novih mladih i perspektivnih autora ponovo je vratilo ukrajinsku kinematografiju u žižu interesovanja svetskih festivala, te je pre početka agresije kojoj svedočimo, ukrajinski film doživeo novi veliki uzlet. U našoj selekciji savremenog ukrajinskog filma posebno se ističu autorke, čija ženska perspektiva donosi nešto novo i autentično, bilo da sagledava vojne sukobe ili prati intimnu dramu o odrastanju i zaljubljivanju.

U filmu „Refleksija“ ukrajinskog hirurga Sergeja zarobljavaju ruske snaga tokom sukoba na istoku Ukrajine, pa nakon izlaska na slobodu pokušava da pronađe svrhu života, dok naslov „Loši putevi“ donosi četiri kratke priče smeštene u ratom pogođen Donbas, ostvarenje „Nosorog“ radnju smešta u industrijski provincijski grad devedesetih godina, a „Stop Zemlja“ govori na radikalan način o perspektivama ukrajinske omladine.

“Ruže” su tragikomični mjuzikl o ženama, umetnicama i građankama „zemlje koja prolazi kroz revoluciju i rat“, dok dokumentarac „Ova kiša nikada neće stati“ vodi publiku na snažno, vizuelno privlačno putovanje kroz beskrajni ciklus rata i mira.

Tokom 29. Festivala evropskog filma Palić publici će biti predstavljeno više od 130 filmova u 15 različitih selekcija i programskih celina na Letnjoj pozornici Paliću, kao i u bioskopima „Eurocinema“, „Abazija“ i „Lifka“.

Bonus video: Škundrić o filmu „Dugo putovanje u rat“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar