Dušan Kovačević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Mislim da ćemo na Paliću imati osećaj da prisustvujemo nečemu značajnom za srpsku kulturu, ocenio je dramski pisac i reditelj Dušan Kovačević, jedan od ovogodišnjih dobitnika nagrade Palićkog filmskog festivala "Aleksandar Lifka".

Festival evropskog filma Palić biće održan po 29. put od 16. do 22. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici, a pred publikom će biti više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, od kojih će većina imati srpsku i regionalnu premijeru.

Dobitnici nagrada „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji su Dušan Kovačević u kategoriji domaćih stvaralaca i Mišel Azanavisijus u kategoriji inostranih stvaralaca. LaureatLifke“ za doprinos regionalnoj kinematografiji jeste glumac Igor Galo, saopšteno je na današnjem susretu s medijima u Beogradu, tokom kojeg je predstavljen i program festivala.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Pred nama je jedno od najboljih festivalskih izdanja, ocenio je Ilija Tatić, izvršni producent Palića, dok je Miroslav Mogorović, programski direktor festivala predstavio bisere kinematografije koje očekuju publiku na Paliću:

Imamo vrlo relevante naslove. Mislim da je program dobar presek jedne dobre filmske godine. Divno je kada smo u situaciji da izbalansiramo hermetične i filmove za širu publiku – kazao je Mogorović, dodavši da će od svih filmova koji su selektovani Palić u julu ugostiti 80 odsto autora.

Dušan Kovačević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Govoreći o 29. izdanju Palića Radoslav Zelenović, direktor festivala podsetio je na same početke i kakav su podvig učinili pokrećući festival usred sankcija i opstajući sve vreme, a potom je saopštio ovogodišnje dobitnike nagrada „Aleksandar Lifka“ i s velikim zadovoljstvom „prozvao“ jednog od njih – srpskog pisca, scenaristu, reditelja, člana SANU i direktora Zvezdara teatra Dušana Kovačevića.

Pozdravljen aplauzom Dušan Kovačević je otkrio predstavnicima medija šta mu se motalo po glavi dok je dolazio na konferenciju za štampu u MTS dvoranu:

– Razmišljao sam hodajući po ovoj beogradskoj vrućini kako bi bilo dobro da u tegli sačuvamo sunce i da ga tokom zime otvaramo. Kako nam prete s tim šta će biti na zimu, izgleda da će nam sunce najviše faliti. Zahvaljujem se na odluci da ja dobijem ovu nagradu. Kada sam prvi put dobijao nagradu za životno delo, bio sa u najboljim godinama i pomislio sam da je neko čuo da sam bolestan… A sada znam da sam nešto uradio, o čemu svedoče i svi ljudi koji su pre mene nagrađeni ovim priznanjem, jer predstavljaju najznačajnije autore u istoriji svetskog i evropskog filma – istakao je Kovačević u obraćanju, ali je od svih laureata, ipak, izdvojio dve dobitnice Milenu Dravić i Miru Banjac:

– Njih dve su mi posebno drage i mislim da odražavaju istoriju srpskog i jugoslovenskog filma na najbolji način.

Kovačević je naglasio i kako se nada da će publika uživati na Paliću:

– Mislim da ćemo imati osećaj da prisustvujemo nečemu značajnom za srpsku kulturu!

Predstavljen je i program dve takmičarske selekcije – Glavnog takmičarskog programa i takmičarskog programa Paralele i sudari.

Festival će zatvoriti film koji je otvorio ovogodišnji Kan, „Rez“ Mišela Azanavicijusa, koji će i biti gost Palića, kao laureat „Lifke“.

Azanavisijus je 1999. režirao debi film „Mes amis“ a špijunska parodija, „OSS 117: Kairo, gnezdo špijuna“ iz 2006. ostvarila je uspeh na francuskim blagajnama nakon čega je usledio nastavak, „OSS 117: Izgubljeni u Riju“. Reditelj se, podsetimo, u sveti proslavio sa filmom „Umetnik“, u kojem su glumile njegova supruga Berenis Bežo i Žan Dižardin, za koji je dobio Oskara, nagradu BAFTA i Cezar.

Igor Galo, laureat „Lifke“ za doprinos regionalnoj kinematografiji prvu rolu ostvario je u filmu „Imam dvije mame i dva tate“, režisera Kreše Golika 1968. godine. Nakon toga je ostvario niz zapaženih uloga na filmskom platnu, a verovatno je najpoznatiji po ulozi Bambina u filmu „Most“ Hajrudina Šibe Krvavca. Glumio je u nekim od najpoznatijih jugoslovenskih naslova, kao što su „Valter brani Sarajevo“ Krvavca, „Divljim anđelima“ Fadila Hadžića, „Maškaradi“ Boštjana Hladnika…

Glavnu takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Festivala evropskog filma Palić, u izboru Nikolaja Nikitina, čini 12 evropskih ostvarenja. Na programu će se naći filmovi: „Rabije Kurnaz protiv Džorža V. Buša“ reditelja Andreasa Dresena, „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, „Ne“ Ditriha Brugemana, „Nežno“ Lasla Čuja i Ane Nemeš, „Rimini“ Ulriha Zajdla, „Lepe devedesete“ Lorenca Di Amika De Karvalja, „Muka mi je od sebe“ Kristofera Borglija, „Devojački film“ Ali Hapasalo, „Magnetna rezonanca“ Kristijana Munđiua, „Blizu“ Lukasa Donta, „Pušenje izaziva kašalj“ Kventina Dupijea, i „Rez“ Mišela Azanavisijusa.

O najboljima glavnog takmičarskog programa odlučivaće žiri u sastavu: producenti Majkl Džejms Mekmahon i Katriel Šori, glumica Katarina Radivojević, producentkinja, selektorka i kustoskinja Lorna Ti, i selektor festivala u Kotbusu Džošua Džadi.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari“, po izboru Julije Sinkevič, biće prikazana ostavrenja: „Tiha zemlja“ Agnješke Voščinske, „Glupaci“ Tomaša Vasilevskog, „Granice ljubavi“ Tomaša Vinskog, „Vizija leptira“ Maksima Nakonečnija, „Igrani film o životu“ Dovil Šarutit, „Anadolski leopard“ Emrea Kajisa, „Bioskop Sabaya“ Orita Fouksa Rotema, „Vlažan pesak“ Elene Naveriani, „Izbrisati Franka“ Gabora Fabricijusa i „Ujak“ Davida Kapaca i Andrije Mardešića.

U žiriju ove selekcije su: filmski kritičari Natalija Serebriakova iz Ukrajine, Volfgang Martin Hamdorf iz Nemačke, i Martin Milinković iz Hrvatske. FIPRESCI žiri, žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara, 29. Festivala evropskog filma Palić čine Mikele Sancisi, Sunčica Unevska i Ingrid Berbaum.

Pored bogatog filmskog programa, publika na Paliću će moći da uživa u brojnim pratećim sadržajima: koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

Bonus video: Braća Limijer, tvorci prvih filmova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar