Palić Filmski festival Foto:Promo

Ovogodišnje 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić biće održano od 16. do 22. jula, a ova ugledna manifestacija dobila je nove selektore takmičarskih programa, saopštili su organizatori.

Novi selektor glavnog takmičarskog programa Festivala evropskog filma Palić, koji se održava u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, jeste ruski kritičar i kustos Nikolaj Nikitin, a programa „Paralele i sudari“ Ukrajinka Julija Sinkevič.

Nikitin, inače glavni predavač u SOFA (School of Film Advancement), već je bio umetnički direktor ovog festivala od 2006. do 2017. godine, a takođe je i kustos Nedelje kritike na manifestaciji Tallinn Black Nights Film Festival.

Već 18 godina prisutan je na Berlinskom filmskom festivalu, a poslednje dve i po decenije radi kao filmski kustos i kritičar na brojnim festivalima širom Evrope, Gete-Institutu i Francuskom institutu.

Nikolaj živi u Berlinu i član je EFA, FIPRESCI, kao i član Generalne skupštine CINEUROPA.

Nikolaj Nikitin, Foto:SOFA/School of Film Advancement

Julija Sinkevič je filmski producent, selektor, konsultant, suosnivač i član Nadzornog odbora Ukrajinske filmske akademije, član Nadzornog odbora Ukrajinskog instituta, član Evropske filmske akademije, osnivač JS Films LLC, a tokom poslednje decenije radila je kao generalni producent Međunarodnog filmskog festivala u Odesi.

Radeći nekoliko godina u distributerskoj i produkcijskoj kući Arthouse Traffic bila je zadužena za festivalsku promociju selekcije kratkih filmova „Ljuti Ukrajinci“ i dugometražnih filmova u produkciji kompanije. Trenutno Julija Sinkevič završava igrani film „Lucky girl“ Marisije Nikitiuk.

Julia Sinkevych, Foto:Andriy Maximov

Predstojeće 29. izdanje Festivala evropskog filma Palić kao i svake godine biće održano na više lokacija, među kojima su Letnja pozornica na Paliću, i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka.

Tokom predfestivalskog programa i centralnog dela manifestacije publici će biti predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina, a mnoga od ostvarenja imaće srpsku i regionalnu premijeru upravo na Paliću.

Pored bogatog filmskog programa, publiku očekuje i bogat prateći program, najavili su organizatori.

Bonus video: Majstor trilera Alfred Hičkok