Nobelova nagrada
Foto: EPA-EFE/Stian Lysberg Solum

Nobelove nagrade biće dodelje danas u Stokholmu i Oslu, a nakon dve godine ograničenja usled pandemije, biće održana svečana ceremonija i zvanični banket, uz lično prisustvo laureata. Među njima je i književnica Ani Erno kojoj će biti uručena Nobelova nagrada za književnost.

Prethodna dva puta, najprestižnija priznanja uručivana su dobitnicima u matičnim zemljama. Današnja ceremonija počinje u 16 časova.

Ani Erno Foto: EPA-EFE/CATI CLADERA

Nobelova nagrada za mir biće dodeljena u Oslu beloruskom aktivisti Alešu Bjaljacku, organizaciji za ljudska prava Memorijal iz Rusije i Centru za građanske slobode iz Ukrajine. Ostale nagrade, čiji su dobitnici proglašeni u oktobru, biće dodeljene u Stokholmu.

Nobela za medicinu dobio je švedski genetičar Svante Pebo, a za fiziku – Alen Aspe, Džon F. Klauzer i Anton Cajlinger. Nagrada za hemiju biće dodeljena Kerolin R. Bertoci, Mortenu Meldalu i Karlu Bariju Šarplesu, dok su dobitnici za ekonomiju Ben Šalom Bernanke, Daglas V. Dajmond i Filip H. Dibvig. Najveće priznanje za književnost ove godine će primiti francuska književnica Ani Erno.

Nobelove nagrade tradicionalno se dodeljuju 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela, a svaki laureat dobija i ček u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (900.000 evra), međutim, kada jednu nagradu dobije više laureata, ovaj iznos se ravnomerno deli.

Bonus video: Ani Erno je na imanju gde živi obaveštena da je postala dobitnica Nobelove nagrade za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar