Aleksandra Slađana Milošević na snimanju kompozicije "Za milion godina" Foto: Printscreen/YouTube/mlaaden

Video klip sa snimanja pesme "Za milion godina" projekta YU Rock misija iz 1985, prikazuje domaće muzičare koji su učestvovali u pravljenju ove legendarne kompozicije, ali "iza kulisa". Među njima je, naravno i Slađana Milošević.

YU Rock misija bio je sastav izvođača nekadašnje SFRJ, koji su, snimivši pesmu „Za milion godina“, želeli da pomognu gladnima u Africi, po uzoru na Boba Geldofa, čija je akcija kulminirala koncertom „Live Aid“.

Elita jugoslovenske rok i pop muzičke scene zajedno je formirala jugoslovenski „Aid“ bend. Grupa je snimila pesmu i odgovarajući spot. Tu su bili izvođači kao što su Oliver Mandić, Željko Bebek, Marina Perazić, Momčilo Bajagić-Bajaga, Aki Rahimovski, Dado Topić, Masimo Savić, Zdravko Čolić. Jura Stublić, Peđa D’ Boy i mnogi drugi poznati muzičari. Naravno, tu je bila i Slađana Milošević.

U snimku koji prikazuje kako je sve izgledalo „iza kulisa“, Slađana izgleda neodoljivo u svojoj spontanosti i prirodnoj harizmi. Posebno je zanimljiv deo na početku 17. minute ovog klipa, gde se Slađana u šali žali na svoju frizuru i kaže: „Jao, pa nisam se ni očešljala, baš sam bezveze. Šta će da kažu obožavatelji širom sveta…“

Za kraj kampanje, jugoslovenski muzičari su izveli ovu pesmu na osmočasovnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu. „Za milion godina“ je bila veliki hit u tadašnjoj zemlji, a pušta se često i danas na radio stanicama. Tekst pesme je napisao Mladen Popović, a muziku Dragan Ilić Ilke.

Podsetimo, ikona beogradskog rokenrola, pevačica, muzičarka i multimedijalna umetnica Aleksandra Slađana Milošević (69) preminula je juče u Beogradu, nakon kraće i teške bolesti.

Bonus video: Džimi Hendriks – Živeo je kratko, ali je ostavio neizbrisiv trag u rokenrolu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare