Plato Raše Livade Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kćerka Raše Livade pokrenula peticiju da se ispravi nepravda na spomen obeležju njenom ocu podignutom na Zemunskom keju na platou koji nosi njegovo ime, a pokreće i sudski spor protiv Grada Beograda

Čuveni stih „A Livada kaže“ neko se drznuo da nastavi, dopisavši reči koje nikada nije napisao: „Zemun je svet“, na spomen-ploči Raši Livadi u Zemunu. Tako je, nečijom krivicom, pogrešno citirana druga polovina prepoznatljivog stiha iz kultne knjige Raše Livade “Karantin” o Zemunu.

Foto: Adligat

Na ovo je upozorila pesnikova kćerka Ksenija Livada i pokrenula peticiju protiv ovakve vrste skrnavljenja jednog umetničkog dela. Livada je apelovala na javnost da hitno potpiše peticiju za očuvanje reči i dela zemunskog pesnika.

Spomen-ploču Raši Livadi (1948-2007) u Zemunu, na platou koji nosi ime pesnika, podigao je Grad Beograd, ali Komitet za odobravanje spomenika nije blagovremeno obavestio zaštitncu njegovih autorskih prava – kćerku Kseniju koja je, navodi se u peticiji, pokušala, da dođe do kompromisa. Predlagala je da se stavi njegov stih: “Lišće opada, horizonti se šire” ili neki drugi stih u dogovoru. Pokušaj je, kako navodi u apelu, bio neuspeo te je bila prinuđena da pokrene sudski postupak.

„Ne ulazimo u dobre namere komiteta i Grada Beograda koji je odobrio spomen-ploču, a čiji zastupnik tvrdi da nije znao da ne postoji saglasnost naslednika. Spomenici ostaju posle svih nas, a stihovi pesnika, pogotovu velikih pesnika, jednostavno se ne smeju dopisivati, ma koliko se nekome intervencija momentalno činila prikladnom. Ovde je u pitanju nepoštovanje misli i zaveštanja slavnog pesnika, i njegovog dela posvećenog voljenom gradu. Raša Livada je svoj život živeo kao svoju poeziju i svaka napisana i objavljena autorska reč mu je bila svetinja“, naglasila je Кsenija Livada.

Foto: Adligat

Ksenija Livada i njena majka Jasmina Tešanović, književnica i prevodilac, poklonile su zaostavštinu slavnog pesnika Muzeju srpske književnosti Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat. Ugovor je potpisan prošle godine u Torinu. Obuhvata piščevu biblioteku, arhivsku građu, nagrade, lične i umetničke predmete, pisaću mašinu koju je pesnik koristio i mnoge druge zanimljive i za istoriju književnosti značajne predmete. Legat je konačno dostupan javnosti.

Raša Livada je autor je tri knjige poezije „Poprskan znojem kazaljki“, „Atlantida“ i „Кarantin“, kao i poema „Ranjeni ditiramb“, „Horoskop“ i „Rađanje soneta“. Bio je osnivač književnog društva „Pismo“, a u saradnji s Maticom srpskom iz Novog Sada uređivao je i istoimenu biblioteku. Pokrenuo je časopise među kojima su Ruski almanah, Istočnik, Erazmo, Mezuza, Šekspir i komedija. Bio je predsednik beogradske sekcije Udruženja književnika Srbije, prvi predsednik Odbora za zaštitu umetničkih sloboda, potpredsednik Srpskog Pen centra. Takođe, jedan je od osnivača Srpskog književnog društva.

Foto: Adligat

Autor je antologija „Svetska poezija danas“ iz 1981. i „Moderno svetsko pesništvo“ iz 1983. godine, a preveo je i poeziju Roberta Grejvsa, Huana Ramona Himenesa, Jehude Amihaja i T. S. Eliota. Za svoj književni i prevodilački rad Raša Livada je dobio Brankovu nagradu, nagradu Milan Rakić, kao i Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda.

I Udruženje Adligat je podržalo peticiju da se hitno izmeni spomen-ploča Raši Livadi jer je postavljena bez saglasnosti naslednika čime je oštro prekršen Zakon o autorskim pravima, a naneta je šteta i korektnom i moralnom principu poštovanja kulturne zaostavštine kao takve.

Foto: Adligat

Legat Raše Livade u Adligatu otvoren je tik pored sobe u kojoj se čuva zaostavština akademika Miodraga Pavlovića. Pored pesnikovih knjiga, fotografija, pisaćeg stola tu je i pismo Pavloviću, datirano na 1969, u kojem Livada ispisuje ove reči:

„…Pošto je i sama poezija postala deo moje glave, trebalo bi da vam poklonim moju glavu i da na čelo napišem svoju posvetu…“.

Bonus video: Pesnik iz doline Jadra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar