Foto:profimedia

Svakom dobu njegova umetnost, a umetnosti njena sloboda - pre više od jednog veka ovo je bila parola umetničkog pokreta koji je iznikao u Beču.

Gustav Klimt, Egon Šile, Oskar Kokoška samo su neki od umetnika koje je s kraja 19. veka okupila borba za umetničku slobodu u pokret bečke secesije.

Zato čudno zvuči što se danas, više od stotinu godina kasnije, Austrija i dalje bori za umetničku slobodu. Prkoseći zabranama bilo kakve vrste, pronašli su nov način za izražavanje svoje umetničke slobode, one koja nije pod stegama cenzure. I to putem platforme rezervisane „samo za odrasle“ – „18 + OnlyFans“.

Novopokrenut segment sajta OnlyFans jedini je koji trenutno dopušta prikazivanje nagosti u umetničkim delima, pohranjenim trenutno po bečkim muzejima. Pokretanje ove platforme jedan je od načina kojima se iskazuje protest protiv sve prisutnije cenzure na društvenim mrežama, preneli su evropski mediji.

O sve većoj cenzuri koja stavlja zabranu na sve što ima veze sa golotinjom najbolje svedoči letošnji događaj kada je nalog muzeja Albertina na Tiktoku blokiran i suspendovan zbog toga što su na njemu prikazani radovi japanskog fotografa Nobojušija Arakija. A na tim fotografijama bile su između ostalog ženske grudi. I zbog blokade Albertina je bila prinuđena da otvara nov nalog na Tiktoku.

I pre dve godine desilo se da je Rubensova slika bila neprikladna za Instagram. Ova društvena mreža saopštila je tada da se prikaz golotinje velikana baroknog slikarstva kosi sa pravilima koje zabranjuju bilo kakvu nagost, čak i onu koja je „po svojoj prirodi umetnička“.

Vilendorfska venera Foto:akg-images / AKG / Profimedia

A godinu dana ranije Fejsbuk je uklonio fotografiju figurine Vilendorfske venere, za koju se pretpostavlja da je nastala dvadesetak hiljada godina pre naše ere, koju je postavio na svoju zvaničnu stranicu bečki Prirodnjački muzej.

Kada je iste godine Leopold muzej pravio retrospektivu aktova Egona Šilea, naišao je na barijeru prilikom pokušaja da reklamira izložbu velikana ekspresionizma, ne samo u Austriji, već i šire – u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Americi. Na kraju je, bar u Austriji, pronađeno „solomonsko rešenje“ – postavljeni su posteri i baneri sa Šileovim aktovima, s tim što su intimni delovi bili prekriveni duhovitim natpisima: „Žao nam je – 100 godina stari, ali još uvek isuviše smeli“.

Ljubavni par Foto:akg-images / AKG / Profimedia

Isti muzej je svoju godišnjicu nedavno želeo da obeleži prikladno – video klipom sa slikom „Ljubavni par“ Kolomana Mozera. Međutim, naišli su na rampu Fejsbuka i Instagrama koji su delo jednog od najuticajnijih predstavnika bečke secesije označili kao „potencijalno pornografsko“.

I sva ta dela su sada, u svem svom sjaju, daleko od „čeljusti cenzure“, dostupne na ovoj platformi, koju je pokrenuo Bečki turistički biro. U Albertini je trenutno u toku velika Modiljanijeva izložba koju ovaj biro nikako ne može da promoviše zbog golotinje na slikama italijanskog umetnika.

Naravno da možete da predstavite izložbu i bez golotinje, ali neka od umetničkih dela su neraskidivo vezana za Beč, poput „Autoportreta“ Šilea iz 1910. godine (slikar je potpuno nag na ovom ulju na platnu, prim.aut). I ako tu sliku ne možete da koristite kao sredstvo komunikacije na društvenim mrežama to je frustrirajuće. Zato smo osmislili OnlyFans 18+, kao način da prikažemo sva ta dela – kazala je za „Gardijan“ Helena Hartlauer, portparolka Bečkog turističkog biroa.

Šile, Autoportret Foto:IanDagnall Computing / Alamy / Alamy / Profimedia

Oni koji među prvima postanu pretplatnici sadržaja „18+“ na ovoj platformi, kako obećavaju osnivači, dobiće kao poklon ulaznice za muzeje u kojima će sva ova dela moći da vide i uživo.

Da li su nam potrebna ovakva ograničenja. Ko odlučuje o tome šta bi trebalo da bude cenzurisano – ovo su neka od pitanja koja postavljaju osnivači platforme „za odrasle“, uz opaske da primera radi Instagram cenzuriše neke fotografije na vrlo netransparentan način.

Iako je platforma pokrenuta još 2016. godine, sa ciljem da bude dom za kreacije svih vrsta, tokom pandemije su nekako svi počeli da ga vezuju za seksualne teme. I samo prošle godine sajt je udesetostručio posetu. Sa 7,5 miliona posetilaca stigli su do 85 miliona.

I dok su baš putem tih istih društvenih mreža želeli da obaveste svet o svom postojanju, novi segment platforme OnlyFans naišao je na zatvorena vrata. Naime, Tviter, Fejsbuk i Instagram odbili su da je promovišu, brušući linkove koji vode ka njoj.

I upravo to jeste dokaz toga kolika je danas moć koju društvene mreže imaju spram umetnosti, odnosno koliko mogu da budu snažni u suzbijanju slobode umetničkog izraza.

– Možda ovo nije dugoročno rešenje za problematičan odnos društvenih mreža prema umetnosti, ali želeli smo samo da se zauzmemo za naša verovanja. Ako ništa drugo, Beč je oduvek bio poznat kao grad slobodnog uma – poruka je tvoraca platforme „samo za odrasle“.

Bonus video:

Sava Šumanović, teška sudbina genija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar