Foto: northumbria.ac.uk

Četvrtog dana PROSEFEST-a, međunarodnog festivala proznog stvaralaštva u Novom Sadu, nagrađivani škotski književnik Endru Krumi predstavio je sinoć publici svoje delo “Tajno Znanje”.

Endru je kao pisac već odavno prepoznatljiv glas u škotskoj književnosti. Autor je osam romana koji su prevedeni na 15 jezika, a njegov sedmi roman “Tajno Znajnje” jedini je preveden na srpski jezik.

On je prvi put  u Srbiji, a posebno mu se svidela energija i gostoljubivost koja vlada među ljudima.

„Što se tiče moje knjige, reč je o jednoj muzičkoj partituri koja je izgubljena i zapravo ona predstavlja to “Tajno Znanje“ o kojem sam pisao. Kada počnem da pišem knjigu, ne znam kuda će me odvesti i da li će biti nagrađivana“, rekao je Krumi.

On je naveo da ovim romanom želi da pogodi radoznalost čitalaca i da čitaju knjigu čak iako do kraja nisu sasvim sigurni o čemu je reč, kako bi održao njihovu radoznalost.

„Moje knjige su namenjene onima koji su zainteresovani za istoriju, muziku, filozofiju i spoznaju nekih ideja. Trenutno pišem novu knjigu koja će izaći sledeće godine, a reč je o Betovenu pošto sam veoma zainteresovan za muziku, a od moje srpske prevoditeljke zavisi da li će se naći kod vas“, kazao je škotski pisac.

Krumi je osvojio nagradu “Northern Rock Foundation”, najveću književnu nagradu u Velikoj Britaniji, za roman „Sputnik Caledonia“, koji je objavljen 2008. godine.

Bonus video: Partibrejkersi obeležili „40 godina rokenrola“: Napravili nezaboravnu svirku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar