Scena iz filma Rijaliti u invaliskim kolicima Foto:Promo/Festival na štiklama

Drugi festival filmskih autorki "Filmovi na štiklama" biće održan u Art bioskopu Kolarčeve zadužbine od četvrtka 16. avgusta do subote 20. avgusta.

U utorak, 16. avgusta na otvaranju festivala biće prikazan film „Kelti“ u režiji Milice Tomović, zatim narednog dana „Ona se budi“ u režiji Staše Bajac.

Scena iz filma Kelti Foto:Promo/Festival na štiklama

U četvrtak 18. avgusta na repertoaru su „Čistač duše“ Lane Radošević, „Porodični odmor“ u režiji Katarine Koljević i „Kada sam kod kuće“ Ivane Todorović.

Scena iz filma Porodični odmor Foto:Promo/Festival na štiklama

Pod zajedničkim nazivom „Rijaliti“, 19. avgusta, biće prikazani filmovi „Rijaliti sa belim štapom“ i „Rijaliti u invalidsekim kolicima“. Za razliku od ostalih filmova koji će biti prikazani u Art bioskopu Kolarčeve zadužbine, projekcija ovih ostvarenja biće održana u holu Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20.30.

Scena iz filma Rijaliti sa belim štapom Foto:Promo/Festival na štiklama

Subota, 20. avgust rezervisana je za film „Susret“ u režiji Marije Strajnić.

Posle filmova biće održani razgovori sa autorkama. Ulaz na projekciju pod zajedničkim nazivom „Rijaliti“ je slobodan, dok je ulaz za ostale projekcije 300 dinara.

– Obimni korpusi rediteljki u okviru nacionalnih kinemaografija pojavljivali su se sa talasom feminizma i velikih turbulencija u postšezdesetosmaškom periodu. Okviri su najčešće traženi u domenu političkih i feminističkih aktivizama, što se poklopilo s ustoličenjem ženskog pisma u književnosti i naglašavanja intimizma, što je inače pojam koji je zapravo nailazio na otpore u pojedinim feminističkim krugovima – ovim rečima uvaženog filmskog kritičara, Saše Radojevića prošle godine je najavljeno prvo izdanje Festivala na štiklama koji ove godine nastavlja da živi i slavi filmske autorke.

Akcenat programa je na domaćim autorkama i to mlađe generacije koje su otvorenih očiju posmatrale svet i događaje oko sebe. Utiske o tim događajim će nam preneti kroz filmske priče koje će podeliti s publikom od 16. do 20. avgusta na Terasi i u holu Kolarčeve zadužbine.

Bonus video: Dijana Milošević, rediteljka i direktorka DAH teatra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar