Kventin Tarantino
Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Kada Kventin Tarantino odabere film svih vremena onda tu nema rasprave. Slavni režiser, pisac, scenarista i glumac, za "film nad filmovima" izdvojio je "Ajkulu" Stivena Spilberga.

Ne samo da je reditelj „Bilo jednom… u Holivudu“ odabrao Spilbergov klasik, on je podrobno objasnio zašto je taj naslov toliko specifičan u intervjuu za podkast ReelBlend.

Tarantino je govorio o filmu i kinematografiji uopšte promovišući svoj projekat koji je pokrenuo sa svojim dugogodišnjim prijateljem Rodžerom Ejverijem, u kojem oni zajedno u svom podkastu gledaju originalne VHS kasete iz arhive video-kluba u kom su zajedno radili pre više od 30 godina.

– „Ajkula“ je najbolji film (movie) ikad snimljen. Možda ne i najveći film (film). Ali jeste najveći film (movie) ikad snimljen. Tu su i drugi filmovi (movies) koji mogu da mu pariraju. Ali što se tiče filma (movie) nema boljeg od „Ajkule“ – rekao je Kventin Tarantino.

U engleskom jeziku za film se koriste dve reči – „film“ i „movie“. Ne postoji tačno definisana odrednica, ali za filmove izuzetnog umetničkog kvaliteta više se koristi reč film, dok se za bioskopske najčešće koristi reč movie, piše cinemablend.com.

Ovaj film, snimljen 1975. godine, bio je među prvim blokabsterima Spilberga, osvojio je tri Oskara, a nominaciju za najbolji film izgubio je te godine od filma „Let iznad kukavičijeg gnezda“.

Ostavljajući po strani debatu o „filmovima“ i „filmovima“, Kventin Tarantino ne koristi to razdvajanje da bude snob. Kasnije u razgovoru, objasnio je kako su spektakli kao što je „Ajkula“ posebni oblik umetnosti, i kako je Stiven Spilberg neko ko ga je usavršio.

Stiven Spilberg Foto:EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

– Spilberg i „kohorte“ poput Džordža Lukasa, Martina Skorsezea i Frensisa Forda Kopole, svi su se uhvatili za žanrove koji su u njihovom detinjstvu bili zabava, samo da bi ih pretvorili u nešto novo. Kroz filmove kao što su „Ajkula“, „Ratovi zvezda“, „Taksista“ i „Kum“, videli smo generaciju reditelja kako snima filmove koje su voleli i oživljavaju ih kroz svoja lična sočiva. To je i razlog zašto sam tako nepokolebljiv pristalica bioskopskog iskustva – ističe Tarantino.

Ako se ovaj razgovor svodio na bilo šta, to je igra prepoznavanja igre.

Kao što je Stiven Spilberg izdvajao filmove koji su mu pomogli da se napravi „Ajkula“, Kventin Tarantino gaji poštovanje prema bradatom režiseru i njegovoj posvećenosti snimanju filmova koji su podstakli njegovu ljubav prema bioskopu.

Bonus video: Filmski štreber koji je opsednut sedmom umetnošću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare