Kongres Foto:Rade Kovač

Manifestacija i kongres "Održiva arhitektura - energetska efikasnost" biće održana od 6. do 8. oktobra u Jugoslovenskoj kinoteci, saopštili su organizatori.

Manifestacija međunarodnog karaktera, šesta po redu, svečano će biti otvorena 6. oktobra u 19 časova.

Tokom trodnevnog kongresa „Održiva arhitektura – energetska efikasnost“ posetioci će biti u prilici da čuju predavanja najpoznatijih svetskih arhitekata, da vide specijalnu izložbu sponzora, prisustvuju radionicama namenjenim arhitektima, studentima, doktorantima i stručnjacima. Takođe, biće postavljena i izložba projekata pristiglih na međunarodni arhitektonski konkurs „Mikro eko kuća 2023“ za mlade arhitekte, dizajnere i pejzažne arhitekte do 30 godina. 

Kongres će obuhvatiti značajne teme sa fokusom na održivi, ekološki i energetski efikasan pristup u arhitekturi uz upotrebu obnovljivih izvora energije, odgovarajućih materijala, savremenih tehnologija i sistema građenja. 

Kongres Foto:Rade Kovač

Predavači, koji važe za autoritete u ovim oblastima u svetskim okvirima, kroz recentne projekte i studije približiće domaćoj javnosti svetske savremene tokove u arhitekturi, dizajnu i vizuelnim umetnostima. Približiće ih svima, kroz odgovarajući održivi i ekološki pristup stvaralačkim procesima i novim metodama u arhitektonskom projektovanju i dizajnu, uz upotrebu obnovljivih izvora energije, čistih i energetski efikasnih, zelenih tehnologija, nezagađujućih i recikliranih materijala. 

Kongres Foto:Rade Kovač

Na kongresu će predavanja održati Amrita Mahindroo (Engleska), Marshall Blecher (Danska), Eva Vaništa Lazarević (Srbija), Neno Kezić (Hrvatska), Natasha Deliyianni & Yiorgos Spiridonos (Grčka), Dominik Philipp (Austrija), Saša Čvoro (Republika Srpska), Mabel Miranda (Peru), Henrique Marques & Rui Dinis (Portugalija) i Stefano Pujatti (Italija).

Izložba sponzora biće priliku da se vide nove tehnologije, proizvodi i materijali koji se primenjuju u ekološkoj, održivoj i energetski efikasnoj arhitekturi, a radionice umetničke arhitektonske fotografije enterijera, eksterijera i portreta za mlade arhitekte, doktorante i studente vodiće 7. oktobra i dan kasnije umetnički fotografi Rade Kovač i Ljubiša Tešić.

Bonus video: Najbolja pevačica među arhitektima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar